Robert Nordman är miljöpartist, oppositionsråd och för vindkraft. En politiker som debatterat hårt mot Reidar Svedahl (L) i kommunfullmäktige och andra sammanhang. Han är inte imponerad över Reidar Svedahls slutsatser om vindkraft och kärnkraft. Han har läst Folkbladets intervju med Reidar Svedahl.
Har du själv en del i polariseringen?
– Vindkraft är något som det är lätt att skrämma upp folk med. Jag vänder mig mot det. Jag förstår att det finns människor som är oroliga och den oron ska man ta på fullaste allvar. Det är människor som kan komma att bo i närheten. Och på en del platser är det verkligen inte lämpligt att bygga vindkraft. Sen finns det människor som har ett intresse av att skrämma upp människor. Det är två olika grupper av motståndare. Jag reagerar på när rädslan eldas på, säger han.
Enligt Robert Nordman har den där andra gruppen, de som vill skrämma folk, ett huvudmål. Det är att vinna en fajt och bygga ut kärnkraften. Han menar att gruppen egentligen inte är så intresserad av natur och miljö. Klimatet.
– Det är när sådana där som järnrörsmannen, han som oppositionsråd i region Dalarna nu (Kent Ekeroth), ger sig in i debatten som det blir polarisering. Jag tror inte ett dugg på att han bryr sig om den som skulle kunna få vindkraft nära sig, säger han.
Forskningen. Om vindkraftens förträfflighet eller vindkraftens skadlighet. Det är något som båda sidor hävdar att man har på just sin sida. Forskning som går emot din sidas åsikter betraktas som köpt och partisk. Forskning som är för din åsikt är fri och opartisk.
Vem ska man tro på?
– För mig är det som att vetenskapen har kidnappats. Det plockas delar av vetenskapen som passar din åsikt. Det är oschyst mot den som inte har hunnit sätta sig in i frågan. En sansad debatt där experter verkligen fick vara med och svara på frågor och bemöta påståenden skulle vara bra, säger Robert Nordman.
För Robert Nordmans är utbyggnaden av vindkraften bland annat en fråga hur mycket energi som produceras i Östergötland i dag och hur snabbt det kan gå att öka den produktionen.
– Vi producerar runt 20 procent av den energi vi förbrukar. Det är logiskt att energiproduktionen byggs ut i länet. Oavsett vad man anser om kärnkraft är det inget som kan byggas ut snabbt. Ur saklig, logisk, vinkel är vindkraften den kraftkälla som kan öka elproduktionen snabbast. Sen tycker jag att det är viktigt att se över ersättningssystemen för den som påverkas av utbyggnaden. Så har vi gjort med all annan infrastruktursatsning i historien.
Här hävdar motståndarna till vindkraft att SMR (små modulära reaktorer) kan vara i kommersiell drift till slutet av 2020-talet och att det är ett betydligt mer klimatvänligt energislag än vindkraft.
– Jag tycker inte att det här är en ärlig uppskattning av hur lång tid det kan ta att ha anläggningar i drift och det beskrivs som att det nästan inte gör någon inverkan på miljön alls. Ingen vet hur lång tid det tar. Det finns inga i kommersiell drift i dag och det kommer kräva många år av testkörning. Dessutom behöver man vara ärlig med att vattenkraften är det energislag som har förstört mest på naturen. Det är ju därför vi har en sådan enighet i Sverige att inte bygga ut just den mer. Det nämns inte alls, säger Robert Nordman.
Vindkraften lär bli en fortsatt het potatis i debatten i Norrköping. Robert Nordman tror också att debatten lär fortsätta att vara polariserad.
– Det finns krafter som inte vill ha en sansad debatt. I Norrköping tycks vindkraftsmotståndet få styra. Trots att det egentligen inte finns en majoritet för det i kommunfullmäktige. När man lyssnar på argumenten så är det som fantasi står mot fakta, tycker jag. För att ändå försöka ha en god stämning försöker jag hålla tillbaka ibland, säger han.
Vindkraftens förespråkare tycks i dag bara vara politiker och företag. Få privatpersoner tycks våga sticka ut hakan med att vara för kraftslaget. I varje fall inte om du blir nära granne till en park. Kanske beror det på det debattklimat som råder. Eller som en person sa som jag talade med om ett aktuellt projekt någonstans i Sverige:
"Det är inte värt att säga att man är för. Då kommer vi inte att kunna bo kvar här", sa hen.