Det har gått en dryg vecka sedan skärtorsdagen. Dagen då prästen Fredrik Hollertz kom i Sveriges och världens blickfång. Genom att låta klockorna ringa i Råslätts kyrka i Jönköping överröstades den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan när han skulle hålla sin manifestation mot islam.
– Och när han skulle bränna koranen började det regna. Det blev inte så mycket med manifestationen, säger Fredrik Hollertz.
Fredrik Hollertz är uppvuxen i Ringarum. Men han har tjänstgjort i Jönköping i elva år. När vi träffas är han på plats i Gyllingegården i Östra Husby. Det finns en anledning till det.
– I september blir jag kyrkoherde i Östra Vikbolandets pastorat. Jag flyttar hem till Östergötland igen, säger han.
Fredrik Hollertz berättar om skärtorsdagen och dagen innan då man fick reda på att Rasmus Paludan skulle komma till Råslätt i Jönköping.
– Han skulle egentligen ha kommit hit tidigare. Men då blev det inställt på grund av att hans medarbetare blev sjuka. Jag hoppades att det inte skulle bli aktuellt att han kom hit. Men vi fick reda på det kanske 18 timmar innan han skulle komma och vi kallade till möte med kommunen och polisen. Men ingenting hände i det mötet. En reflektion är att det talas om att civilsamhället ska involveras mer i det som händer. Men när initiativen tas så blir det oftast ingenting. Det låser sig. För oss var det här frustrerande och vi satte oss ned och diskuterade, säger han.
Några som fanns med i diskussionerna mindes hur kyrkan i Jönköping har agerat tidigare. År 2014 ringde kyrkklockor i staden under en nazistisk första maj-demonstration. Även den gången var Fredrik Hollertz delaktig.
– Men det var några gymnasielever som kom till mig och frågade vad vi ska göra. De undrade om vi inte kunde ringa i klockorna igen. Jag sa att det får bli så. Påskafton är under stilla veckan och samtidigt var det Ramadan. Vi kunde inte låta någon få hålla på med sin provokation. Det är inte rätt när någon bidrar till splittring i samhället, säger han.
För att aktionen med klockringningen skulle bli så effektiv som möjligt stod Fredrik Hollertz beredd vid knappen som drog igång det dånande ljudet av klockorna. Han fick meddelandet och tryckte på knappen.
– Ringningen håller på ett par minuter. Men när klockorna är igång går det inte att stoppa dem. Jag tryckte flera gånger och efter ett tag blev polisen irriterad och började kika in genom fönstren i kyrkan och även att knacka på. Efter ett tag valde jag att öppna. De började förhöra mig och jag är numera misstänkt för störande av allmän sammankomst, säger han.
När polisen kom in i kyrkan fanns media från public service på plats. Och snabbt kablades nyheten ut om vad som hade hänt.
– Jag har fått samtal och meddelanden från hela världen där man berömmer mig för vad vi gjorde. Jag vet inte om det är sant. Men någonstans har någon sagt att Turkiets president Erdogan ska ringa mig och tacka mig. Jag vet inte vad jag ska tro, säger han och skrattar.
Skulle du göra samma sak igen om det vore aktuellt?
– Det skulle jag kunna göra. Men det här är en del av ett större avståndstagande mot den som vill splittra. Den här mannen gör de här aktionerna för att skapa splittring. Men vi är ett område där kristna, muslimer, hinduer och sekulära lever tillsammans. Vi vill inte att någon ska förstöra vår samexistens. Vi har ett väldigt bra samarbete och vi respekterar varandra. Jag vill lägga till att just den här skärtorsdagen var bibelordet för dagen "älska varandra", säger Fredrik Hollertz.
I Jönköping blev det aldrig några kravaller. Många var upprörda, berättar Fredrik Hollertz. Men redan innan hade man förberett sig. Vuxna och ungdomar hade satt sig ned och pratat om att man skulle undvika att bli provocerade. Fredrik Hollertz tror att en orsak till att det inte blev några våldsamheter i staden också beror på att det finns en stor acceptans kring tro i Jönköping.
– Människor som flyttat hit och är troende brukar säga att de gillar epitetet "Smålands Jerusalem". Här är det många som inte tycker att det är konstigt att du har en tro, säger han.
Hur ställer du dig till yttrandefrihet?
– Vi har en yttrandefrihet i Sverige och jag har största respekt för den. Men frågan jag ställer är om det är rimligt att någon får bidra till den här splittringen? Jag ser också att polisen tänker olika på olika platser i Sverige. I Landskrona flyttade man mötet för att trygga säkerheten. Vad jag förstår sa man nej till att Paludan skulle få bränna koranen på plats i Växjö. Varför finns det olika tolkningar, säger Fredrik Hollertz.
Vad har dina chefer sagt om agerandet?
– Jag har fått stöd från biskopen, min närmaste chef, och från många. Ibland måste vi säga ifrån. Och ibland krävs civil olydnad för att samhället ska utvecklas. Lag och moral går inte alltid ihop, säger han.
Reaktioner brukar inte alltid vara positiva. Har det varit mycket hat mot dig också?
– Det är kanske det som har förvånat mig mest. Det har inte varit så mycket hat. Visst har jag fått en del och det brukar fästa hårt. Men den här gången har så många uttryckt sig positivt att jag kan skaka av mig det. Uppskattningen har visat sig på så otroligt många sätt. Ett rätt roligt sätt var från en tandhygienist. Han erbjöd mig att gratis ta bort tandsten för att visa sin uppskattning, säger Fredrik Hollertz.
Efter många år borta från sitt hemlän flyttar han alltså tillbaka till östra Östergötland och tar över som kyrkoherde på Vikbolandet. Han efterträder Torbjörn Sjöberg som går i pension efter 40 år i tjänst i Östra Vikbolandets pastorat.
Från stormen i Råslätt till lugnet i Östra Vikbolandets pastorat. Hur ser du på din nya tjänst?
– Var stormen dyker upp är inte alltid lätt att förutse är min erfarenhet. Eftersom jag är från landsbygden har jag alltid sett det som naturligt att återvända till landet som präst, säger han
Vad hoppas du åstadkomma?
– Uppdraget är detsamma på varje plats, men visar sig olika. Min uppgift är att förkunna evangeliet i ord och handling. Jag ser framemot att ta tag i det som Östra Vikbolandet valt att prioritera i sin församlingsinstruktion. Det är barn och ungdom och diakoni. Det är också mina prioriteringar i allt jag gör oavsett om jag firar en festlig högmässa eller går på Ica, säger Fredrik Hollertz.