Den ideella naturvårdaren Gunnar Ljunggren från Hults bruk utanför Åby kämpar nu febrilt mot den vindkraftspark som det finns planer på att anlägga i Kolmårdsskogarna några kilometer nordväst om Kvarsebo.
– Jag har ringt runt till Naturskyddsföreningen, Fågelföreningen i Norrköping, Östergötlands ornitologiska förening, till länsstyrelsens naturvårdsenhet och många andra, men det är ingen som bryr sig. Vad är det för miljömänniskor? De kunde väl hålla på med motorcyklar eller något sånt istället, säger Gunnar Ljunggren när han visar runt Folkbladet i området där Ramström vind AB nu har ansökt om att få bygga sex stycken 150 meter höga vindkraftverk.
Området ligger mellan Bråvikenbranten och Fjällmossen, nära Skvättsjön, och marken ägs av Östkinds häradsallmänning. Från början lämnade man in en ansökan om bygglov för tio vindkraftverk, men efter att ha fått avslag först från länsstyrelsens miljöprövningsdelegation och senare i Mark- och miljödomstolen har man nu bantat ned antalet till sex vindkraftverk och har till kommunen kommit in med en ny ansökan om bygglov.
– Det är synd om man tar det sista. Det finns inte så mycket kvar att slåss för längre, efter alla år som Holmen har huggit i Kolmården. Och får de bygga sex vindkraftverk så kommer de att få bygga fler senare, eftersom man då inte längre kan åberopa att området är orört.
Det är framförallt fågellivet Gunnar Ljunggren är orolig för och han berättar att det i området finns berguv, havsörn, kungsörn, pilgrimsfalk och nattskärra. Dessutom ligger en av Sveriges största tjäderspelplatser bara omkring en kilometer ifrån ett av de planerade vindkraftverken. När det gäller örnarna och falkarna menar Gunnar Ljunggren att risken är överhängande att de skadas och dödas av de stora rotorbladen. På film har han sett hur örnar får vingarna avklippta och hur inälvorna sprutar ut när de träffas av vindkraftverkens propellerblad.
– Rotorbladen rör sig ju ute i spetsen med en hastighet på 50 meter per sekund. De pratar om att utrusta verken med någon slags kameror som sänder ut störningsljud för att skrämma bort fåglar som närmar sig, men det finns inte en chans att det kommer att kunna fungera. En pilgrimsfalk kommer upp i över 300 kilometer i timmen när den jagar och det där ljudet kommer förresten bara att störa fågellivet ännu mer. Den norska tjäderforskaren Per Vegge säger att det är för nära att ha ett vindkraftverk en kilometer från en tjäderspelplats och menar att det krävs minst två kilometer.
Gunnar Ljunggren tycker att området bör skyddas även av andra skäl. Ett handlar om att det stora och orörda området sammanlänkar två naturreservat, vilket är av stor betydelse för många arter som rör sig mellan dessa. Ett annat har med friluftslivet att göra, eftersom det i området finns goda möjligheter för människor att ägna sig åt svamp- och bärplockning samt att i den vackra och ostörda naturen göra vandringar på Sörmlandsleden som sträcker sig förbi alldeles intill.
– Man skadar inte de här finaste områdena om man tänker på framtiden, säger Gunnar Ljunggren som nu sätter sitt hopp till att någon överklagar ärendet i det fall kommunen skulle säga ja till en utbyggnad.
När Folkbladet når Stefan Arrelid, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrköping berättar han att man från Naturskyddsföreningens sida är negativa till en vindkraftsetablering i området och att man tänker överklaga ärendet om kommunen beslutar sig för att bevilja ansökan.
– Vår hållning är att man ska avslå bygglovet. Det är fortfarande risker för djurlivet med en etablering. De har tagit bort fyra vindkraftverk, men i övrigt kommit in med i stort sett samma ansökan som den de tidigare fick avslag på, säger Stefan Arrelid.