Han skäms inte över sin sjukdom
Örjan Dahlberg, 77, Skärblacka, fick diagnosen prostatacancer på hösten för fem år sedan. Idag är han sekreterare i patientföreningen för prostatacancer i Östergötland, Pro Öst. - Jag hjälper andra genom att vara öppen om vad jag har gått igenom, säger han.
- Prostatacancer är av många fortfarande ansedd som en skamlig sjukdom, säger Örjan Dahlberg, 77, som vill hjälpa andra genom att berätta vad han gått igenom. Han arbetar för att alla män över 50 ska få genomgå kontroll. Han bär självklart Blå Bandet. FOTO: OLA AXMAN
Foto:
Större risk
- Sedan visste jag att i och med att jag hade prostatacancer i släkten så var risken större. Min yngste bror hade nyligen dött av prostatacancer, säger Örjan Dahlberg. Jag hade alla skäl att vara misstänksam.
Beskedet blev det han fruktat.
- Jag hade prostatacancer.
Rädd och fundersam lämnade han Vrinnevisjukhuset. Han berättade först inte för hustrun om beskedet, vilket han idag tycker var otroligt "korkat".
- Något vi män ska komma ihåg är att när vi blir drabbade av sjukdomen så blir också vår sambo, hustru eller partner drabbade. Det handlar inte bara om den sexuella kompetensen, utan om hela relationen, och att hitta en annan form av samliv.
Inget att skämmas för
- Var öppen och ärlig, uppmanar Örjan Dahlberg. Prostatacancer är inget att skämmas över. Det som en lång tid kallades gubbsjukan kan vara mycket allvarligare än så.
Örjan Dahlberg har genomgått strålbehandling och kemoterapi. Han går på kontroll en gång om året. Det finns ingen garanti för att cancern inte kommer tillbaka, säger han, men han går heller inte och känner efter.
September 2004 är den internationella prostatacancermånaden.
Öka medvetenheten
Riksorganisationen för prostatacancer, ROP, och den lokala patientföreningen i Östergötland, sprider kunskap om sjukdomen och säljer Blå Bandet, symbolen som ska öka medvetenheten om prostatacancer. Pengarna går till forskning. Blå Bandet är en parallell till Rosa Bandet, symbolen för kampen mot bröstcancer.
Patientföreningen arbetar för att man ska införa allmän kontroll av män över 50 år, en motsvarighet till kvinnornas mammografi. Många gånger upptäcks prostatacancer för sent, menar föreningen. Varje år dör 2 500 män av prostatacancer.
- Ju tidigare upptäckt av sjukdomen, ju större chans att hejda eller bota den, säger Örjan Dahlberg.
Enkel metod
Idag finns det en enkel metod där man genom blodprov mäter ökad förekomst av enzymen PSA, något som kan tyda på prostatacancer, men som inte behöver göra det. En professor i Skåne håller också på att utveckla en ny metod som bygger på urinprov.
- Det är aldrig fel att kräva att bli undersökt. Om man fått diagnosen får man gärna prata med oss i patientföreningen. Vi vet vad det handlar om, säger Örjan Dahlberg.
<span class=Rub1>"Massundersökning ingen självklarhet"
<span class=Ing1><B>NORRKÖPING
Enligt Christer Ahlstrand, chef för urologiska kliniken i Östergötland, är det inte självklart att man ska göra massundersökningar av män.
I går talade han i Norrköping på inbjudan av patientföreningen, under rubriken "Tidig diagnostik vid prostatacancer - varför är det kontroversiellt?"</B>
-Tyvärr finns det luckor i diagnostikmetoderna, säger Christer Ahlstrand.
Han menar också att tidig upptäckt inte är någon garanti för att det påverkar utgången av prostatacancer.
- Man kanske får leva länge med en känd sjukdom, men man får inte med säkerhet ett längre liv.
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Sverige. Diagnosen ställs vanligen hos äldre män.
Långsamväxande sjukdom
- Så vitt vi vet idag är prostatacancer en långsamväxande sjukdom, säger Christer Ahlstrand.
En hög andel av alla män har mikroskopiska tumörhärdar, men många av dem utvecklar inte cancer.
- Det är inte möjligt att alla de ska behandlas.
Det finns också en risk att man överbehandlar, med komplikationer som följd.
Den klassiska undersökningsmetoden är att läkaren känner med finget i ändtarmen. Att mäta äggviteämnet PSA via blodprov är ett annat sätt.
Vävnadsprov
- Det kan markera händelser i prostata - men det är inget cancerprov. En fjärdedel av dem som har ett förhöjt värde hittar man prostatacancer på.
Nästa steg är ultraljudsundersökning med vävnadsprov. Behandling kan vara strålning eller operation.
Metoderna för att upptäcka prostatacancer tidigt är inte så tillförlitliga, säger Ahlstrand. Han tycker det är angeläget att satsa mer resurser på effektivare diagnostiska metoder och effektivare behandlingsmetoder. Och han utesluter inte allmän hälsokontroll längre fram i tiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!