Han ska ta hand om drabbade barn

Vidden av flodvågornas enorma skadeverkningar blir mer och mer tydlig för varje dag. Flera familjer i Norrköping har ännu inte fått tag på sina släktingar och några har fått beskedet att familjemedlemmar saknas.

Lars Widén, på barntraumateamet vid Vrinnevisjukhuset, är en av dem som är redo att hjälpa hemvändande Norrköpingsbor och deras anhöriga.
FOTO: ANDREAS SKOGH

Lars Widén, på barntraumateamet vid Vrinnevisjukhuset, är en av dem som är redo att hjälpa hemvändande Norrköpingsbor och deras anhöriga. FOTO: ANDREAS SKOGH

Foto:

NORRKÖPING2004-12-29 06:00
I takt med att omfattningen av flodvågens enorma skadeverkningar börjar stå klar har resurser i form av krisgrupper formats för att ge stöd åt de människor som förlorat anhöriga eller som är i behov av hjälp att bearbeta sina svåra upplevelser i Thailand.
Natten till tisdag återvände en familj med två vuxna och tre barn från Norrköping och sökte upp krisgruppen i Rosen. Natten till idag och i eftermiddag väntas uppskattningsvis 120 personer från östra Östergötland komma hem.

Speciellt och svårt
- Men hur många Norrköpingsbor det totalt handlar om eller vilka det är vet vi inte. Och det gör det här så speciellt och svårt, säger Lars Widén, på barntraumateamet vid Vrinnevisjukhuset.
Skakande rapporter och berättelser från de drabbade områdena runt Indiska oceanen berör i många fall barn.
- Och det kommer nog även att gälla de svenska familjerna, många av de drabbade är barn, säger Lars Widén.
Barn som har förlorat en nära anhörig kan behöva professionell hjälp för att klara av sin sorg. Men det allra viktigaste är att familjen som inte varit med på resan sluter upp kring de hemvändande.
- Då behöver de drabbade känna trygghet och värme, att de kan slappna av och känna att de är i säkerhet. Det handlar först om medmänsklig omsorg, att man delar deras sorg. Först efter det kan man närma sig den traumatiska händelsen, säger Lars Widén.
Ett viktigt arbete är också att få familj och vänner att förstå vad deras familjemedlemmar verkligen varit med om.

Förstärkningar
Igår förstärktes barntraumateamets resurser för att kunna ta emot anhöriga och hemvändande norrköpingsbor. Men det är enligt Lars Widén ingen från Norrköping som kommer att möta hemvändande norrköpingsbor på Arlanda.
- Vi har inga planer på att åka upp. Många har nog egna bilar och andra kommer säkert att behöva vård direkt efter att de landat på Arlanda. Men så fort de kommer till Norrköping med bilar och bussar så kommer vi att möta dem, säger han.
I hur stor omfattning Norrköping berörs av katastrofen var i går oklart. Polisen i Östergötland började igår arbeta med att få fram hur många östgötar som befinner sig nere i det olycksrabbade området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om