Gustav Fridolin började med att säga att han tyckte att det var roligt att komma till en skola som står upp för mångfald. Sedan delade han upp sitt anförande i fyra delar.
För varje "fakta" som han kallade delarna skrev han upp en rubrik på en vit tavla. Efter att ha bett eleverna att räkna till fem skriver han att det var femte sekund dör ett barn under fem år av fattigdom i världen. Därefter avhandlades vapenexporten, bistånd och flyktingmottagande.
– Sedan Reinfeldts tal om öppna hjärtan har 300 flyktingar gått under i Medelhavet.
Gustav Fridolin pratar vidare om att flyktingmottagande inte står emot välfärd utan att det gjort Sverige till ett rikare land.
– Men egentligen är det inte viktigt för det är ingen budgetfråga, men det kan vara bra att veta.
Nästa rubrik handlar om jämställdheten och han frågar eleverna vilket år de tror att vi har jämställda löner i Sverige med nuvarande takt på utjämningen av skillnaderna. Några gissar, men ingen kommer i närheten. Då skriver han 2138 på tavlan.
– Jämställdhetsfrågan är väldigt lik miljöfrågan. Det är ingen som säger att de är emot den, men när det kommer till att vidta åtgärder, ja då kommer det invändningar.
Hans tredje rubrik handlar om skolan där ett av problemen enligt Gustav Fridolin är för få lärare och att de ägnar för mycket tid åt pappersarbete och för lite tid åt eleverna.
– Nio av tio lärare säger att de ägnar mer tid åt att skriva papper och att de därför får mindre tid över till eleverna.
Den fjärde avdelningen handlar om klimatet och Gustav Fridolin poängterar att den frågan inte är en framtidsfråga eftersom det är något som sker just nu.
– Det kommande klimatmötet i Paris är det absolut viktigaste mötet i frågan eftersom det är sista chansen att vända utvecklingen.
Efter anförandet frågade Folkbladet om han och Miljöpartiet kan tänka sig att samarbeta med partier på den borgerliga sidan.
– Det viktigaste för oss är att få så stort genomslag för vår politik som möjligt. Vi har olika beröringspunkter med olika partier.
Så även om valresultatet skulle räcka till en rödgrön regering bestående av S Mp och V så är det inte säkert att du kommer att verka för en sådan?
– Vi har olika beröringspunkter med olika partier. Exempelvis har vi mycket gemensamt med Centerpartiet när det gäller landsbygdspolitiken. Vänsterpartiet kan vi exempelvis inte samarbeta med om frågor som rör småföretagen.
På frågan om hur det är att bedriva en offensiv miljöpolitik i ett ekonomiskt system där de privata bankerna styr väldigt mycket och till stora delar sätter ramarna för politikers handlingsutrymme svarar Gustav Fridolin att han skulle vilja återinföra de regler som gällde tidigare inom banksektorn.
– Stater ska kunna gå in och rädda de delar av bankernas verksamhet som handlar om lån, kundernas sparpengar och så vidare, men inte de delar som handlar om bankernas spekulation. Det fanns sådana regler tidigare, säger Gustav Fridolin.