Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han hjälper dig fixa midsommarfesten

Kom på fest, vi tar det lite enkelt.
Alla vet vad som menas. Man ska ha med sig en hel del själv, man ska frysa och trängas, man ska "hjälpas åt" med disktravar, man ska trösta besvikna barn, plåstra om, leta försvunna, man tar lite för mycket i rena paniken och till sist får man sova på ett liggunderlägg.
Varför inte anstränga sig lite och få det roligare?

Sill - helst av flera olika sorter - hör till midsommarbordet.

Sill - helst av flera olika sorter - hör till midsommarbordet.

Foto:

NORRKÖPING2004-06-24 06:00
Det är bara att läsa Folkbladet som har kontaktat festfixaren, experten på trivselgemenskap: Sven von Essen. Även känd som underhållare i revyn på Kråkholmen, Det fina i Kråksången, just nu.
En superkort presentation av den gamle Norrköpingskillen låter så här: Uppväxt här, elev på Haga, student -80, drog till Stockholm, utbildad på disco - varje kväll under hela 80-talet - DJ och bartender på klubbar och restauranger i Stockholm. Skådis, talar fem språk, är ständigt uppkopplad på särskilda sajter för att hänga med i allt - och då menar han allt. Han vet omedelbart när Torsten Flinck slår nån på käften men följer också kulturliv och har en firma som arrangerar allt från konfirmation till invigning, från bröllop till modevisning. Så sjunger han i kör.

Fångad i flykten
Sven von Essen alltså. Fångad i flykten mellan jobb i Stockholm och revykväll på Kråkholmen.
- Ordna! säger han. Även för en midsommar med kompisarna i lilla torpet så kan man se till vissa saker. Plocka blommor, sätt i vaser, gör det fint. Fixa ett långbord, se till att det finns sittplatser, ordna med stolar. Så buffé, alltid buffé. Då kan man röra sig, gå och röka där det passar, man behöver inte sitta med samma person för länge, man plockar till sig det man vill - det har alla fördelar när man är några stycken.
Så vare sig det är släktkalas med alla åldrar samlade, fina festen i villaträdgården eller polarna som kommer garderade med ölplattor - ha buffé.
- Då kan också alla såna som inte tycker om sill hitta något annat, alla dom där veganerna och vad dom heter, barna som tycker maten ser konstig ut och så vidare - dom kan äta jordgubbar! Ha massor med jordgubbar, vräk ut dom, det kan man äta hur mycket som helst och när som helst. Och ställ fram dom från början, man ska springa så lite som möjligt.

Vodkabältet
Nu talar vi ju midsommarfest och då är vi snabbt framme vid det här vodkabältet som vi tillhör.
- Där är ju midsommar och kräftskivan klart värst. Svensken tar sig ju inte en halvflaska vin per dag utan samlar ihop allt och blir dyngrak i helgen. Därför är det bra att ha lite koll. Öl och kanske vin kan stå framme, men på festen har värden eller värdinnan koll på snapsarna och serverar. Då blir det fest efter klockan 22 också och man slipper lessna barn och säkerligen en hel del annat. Det räcker att bli full på småtimmarna, tidigare är det bara pinsamt!
Är det så att man ska ha med sig dryck ska den samlas ihop, allt är allas. Den som "glömmer" kan lägga en hundring, tycker Sven, helt ok.

Glöm inte flaggor!
Sill hör till, gräddfil, gräslök, potatis och nån paj. Dryck och björkris. Prästkragar och dragspel. Vispgrädde i drivor till dom där jordgubbarna. Blåklint, kanske en majstång. Dans. Allt efter råd och lägenhet. Vickning - det glömde vi att tala om, men den kanske också ska ägnas en tanke. Nubbevisor, samla häften, dina favoriter, alltid kul! Det tycker till och med 18-åringar.
- Flaggor! utropar Sven. Det är kul att ha, från flaggstång till såna som står på bordet. Har man utländska gäster eller invandrare med blir dom jätteglada om dom ser sina flaggor. Man kan sy själv, det brukar jag göra.
Den "finare" festen är den där värd och värdinna bjuder på allt.
- Vi kan tänka oss att det är såna som har mer råd. Då kan man köpa en massa roliga saker att dekorera med, man kan köpa musik om man vill, men det är ändå den omtanke som märks som gör festen trevlig. Snapsar kan man handlar av alla sorter i såna där småflaskor. Från Skåne och uppåt.

...eller sånger
Apropå musik: Slagdängor ska det vara. Ett måste. Det gör alla glada, både barn och mormor kan klämma i med Är du kär i mig ännu Klas-Göran och det är klar stämningshöjare. Kolla listtoppen på P3 är rådet.
Tänk på att ha högtalare ut mot trädgården, ha musik på lager. Folk brukar inte dansa så mycket, gillar helst att sitta och snacka är Svens erfarenhet. Så musiken ska inte vara på så högt, bara finnas där.
Pynt för den som vill vara jätteinne heter grönsaker.
- Rädisor, olika sorters kål, kvastar med selleri, rotfrukter, det finns massor av vackra saker som man kan arrangera. Tres chic! Det traditionella ska finnas, men kan kompletteras med något exotiskt. Kanske bara en tomat-mozarellasallad?
Ännu ett gott råd: ladda kaffebryggaren, gör en bricka med koppar, allt klart. För vid den tiden man ska ha fika, då brukar det vara lite kaotiskt. Så börja förberedelserna med kaffebrickan!
Man hör att det här är en som varit med. Som också kan viska i värdens/värdinnas öra: om någon börjar hålla långa tal kan man säga att "nä, nu ska vi sjunga och inte bara prata" och sätta stopp för såna som vill höras för mycket.
- Det ska vara enkelt och roligt och det blir hellre det om man har förberett. Målet är att kunna sitta med hela middagen.
Till sist. Ha plan A och plan B. Om/när regnet kommer. Det ska gå att sitta inne. Kom överens med alla på en gång att alla hjälper till om det ska flyttas in. Gör en överenskommelse. Det ska gå att svitscha mellan A och B på några minuter.


<span class=Rub1>Tips för en lyckad midsommar

+ Plocka nio olika blommor. Eller sju. Något missförstånd där, en hopblandning med hur många gärdsgårdar man ska hopp över - naken ? men för säkerhets skull - gör allt. Kolla noga efter fästingar efteråt.
+ Dröm. Glöm drömmen. Kolla noga om fästingarna fastnat på kudden.
+ Drick vatten. Före, under och efter. Det andra.
+ Sjung. Nånting. Barn som spelar blockflöjt till är stämningsfullt.
+ Plocka blommor. Ta inte nån som som klibbar eller dom med en massa löss eller de som sticks. Ta inte heller de giftiga eller de som slokar omedelbart eller de som bara skräpar eller de som står på någons tomt.
+ Hoppa som grodor. (Obs! Endast eftermiddag.)
+ Spela kubb. Spela alltid kubb. Se upp. Godkänd variant är krocket. Spader får vänta till midsommardagen.
+ Gör krans till håret. (Se ?plocka blommor?)
+ Löva. Vad som helst, men löva.
+ Samla dagg. Här finns midsommarens magi i koncentrat. Kan säljas droppvis som afrodiasika. Tänk erotik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om