Arbetarna som försöker hålla gator, trottoarer och cykelvägar dugliga har bråda dagar.
– Bara i januari föll 70 procent, 64 millimeter, av den nederbörd som brukar vara snittet för en normal vinter. Det gör vårt jobb svårt, säger Mats Österqvist, platschef på Peab, den entreprenör som står för snöröjningen i fyra av fem distrikt i Norrköping.
Kenneth Bergström väcktes vid 02-tiden i måndags natt – de cirka 40 anställda som sköter snöröjningen har i princip ständig jour under vinterhalvåret – och när Folkbladet träffar honom tidig eftermiddag är åttatimmarspasset redan över. Då bjöd han Folkbladet på både bra historier och en pratstund. Kanske värt att komma ihåg när du höjer näven, pekar finger eller gör andra gester åt Kenneth och kollegorna när du stöter på dem i din elelr deras vardagsstress.
– Det är rätt drygt, tidskrävande. Det förstår nog inte alla. Det är mycket som kan vara i vägen för traktorn och plogbladet. Det gäller att vara alert, och det är inte alltid så lätt efter ett antal timmar i traktorn.
– När man kör tidigt väcker man folk, när man passerar uppgångar måste man vara försiktig och nuförtiden märker inte ens folk att vi kommer när de har hörlurar i öronen.
Det verkar vara ett otacksamt jobb?
– Jo, jag har fått mer ris än ros genom åren. Men som jag sa till någon som blev otålig; jag kanske skulle äta upp snön för att få undan den...
Måste också vara tufft att gå och lägga sig och veta att det kan ringa nästan när som helst på natten?
– För mig funkar det, jag har aldrig haft problem med att varken somna, eller somna om. Men visst, det är slitsamt för familjelivet och jag är ju skild. Arbetstiderna blev för tuffa för familjen, de tyckte jag var hemma för sällan.