Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han har fått nog av toppstyrningen

NORRKÖPING
Staten stiftar lagar om nya rättigheter. Men det är vi som måste betala. Det håller inte längre. Staten bör betala för det man vill bestämma om!

Kommunalrådet Mattias Ottosson (s) protesterar tillsammans med sex kollegor mot den statliga toppstyrningen.

Kommunalrådet Mattias Ottosson (s) protesterar tillsammans med sex kollegor mot den statliga toppstyrningen.

Foto:

Norrköping2002-11-08 00:00
Sju ledande kommunalråd, däribland Norrköpings Mattias Ottosson, har fått nog. I en debattartikel i en av Stockholms morgontidningar protesterar de mot toppstyrningen..
- Det är i och för sig utmärkt att man beslutar om en rad rättigheter. Men kommunerna klarar inte längre av att stå för alla kostnader som regering och riksdag lägger ut, säger Mattias Ottosson till Folkbladet.
Han gör sitt utspel tillsammans med de socialdemokratiska kommunstyrelseordförandena i Västerås, Uppsala, Örebro, Gävle, Eskilstuna och Södertälje.

<b>150 miljoner</b>
- Man undergräver den kommunala självstyrelsen genom att lägga på kommunerna ansvaret för mer och mer rättigheter, säger Mattias Ottosson.
För Norrköpings del handlar det om 150 miljoner kronor i merkostnader på grund av statliga beslut.
Det motsvarar ungefär de pengar som kommunalpolitikerna just nu sitter och försöker hitta i besparingar och/eller nya inkomster för att få ihop nästa års kommunalbudget.

<b>Exempel</b>
Några exempel:
? Lagen om vård och stöd till funktionshindrade.
? Socialtjänstens åligganden.
? Maxtaxan för förskola och äldreomsorg.
? Barnomsorg till föräldralediga.
- Allt detta är bra reformer, säger Mattias Ottosson.
- Visserligen kan man ställa sig utanför maxtaxan, men det vill vi ju inte. Däremot så måste det bli en vettigare fördelning av kostnaderna mellan stat och kommun.

<b>Flyktingpengar</b>
Ett annat exempel de sju råden nämner är flyktingmottagandet.
- Staten lämnar bidrag som beräknas räcka i drygt tre år. Det nuvarande statsbidraget är helt otillräckligt. Kommuner med stort antal flyktingar och invandrare lämnas i sticket av staten.
- Numera är lagboken och det statliga regelverket medborgarnas vanligaste tillhygge när de möter oss förtroendevalda. "Lagen säger att vi har rätt till..." får vi ofta höra innan folk ens har presenterat sig, klagar de sju kommunalråden.

<b>Självstyrelsen en kuliss</b>
- Den kommunala självstyrelsen är på väg att förvandlas till en kuliss, skriver de.
- En mycket stor och växande del av den kommunala verksamheten är så starkt statligt reglerad att den inte längre går att påverka med kommunala beslut.

<b>Inte full kontroll</b>
- Den som beslutar om en utgift ska också betala.
- De kommunalt förtroendevalda har inte full kontroll över de den verksamhet de är satta att sköta. Ytterst hotas den kommunala demokratin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!