Han har bättre kläm på ryggen
NORRKÖPING: En studie från Karolinska institutet visar att naprapati fungerar bättre än erkänd och rekommenderad behandling av rygg och nackproblem.Men Birgitta Öberg, professor i sjukgymnastik vid Linköpings universitet, ifrågasätter urvalet i studien.
Jan Arvidsson är naprapat. Han hoppas att landstingen nu ska öka sitt nyttjande av naprapati.
Foto:
Birgitta Öberg anser att det är en ambitiös studie men att den visar saker som redan är välkända. Många patienter mår bättre om de blir väl omhändertagna och får möta en terapeut jämfört med om de blir passivt omhändertagna av en läkare, konstaterar hon. Det kärvs fler studeier för att skapa bevis om naprapatisk behandling är mer effektiv än annan behandling.
409 patienter
Det är Eva Skillgate, doktorand vid Karolinska institutet, som har gjort studien och som är den första stora utvärderingen av naprapati. 409 patienter som led av besvär i rygg och/eller nacke sedan minst två veckor har deltagit.
Patienterna lottades in i två grupper. En av grupperna fick behandling enligt rekommenderad och bevisat effektiv metod, som bestod av rådgivning och träning. Den andra gruppen fick behandling av naprapat.
Efter tolv veckor upplevde 57 procent av naprapatpatienterna att deras tillstånd var väldigt mycket bättre. Motsvarande siffra i den andra gruppen var 13 procent. Studien visar också att smärtminskningen var bättre för naprapatpatienterna. 69 procent kände en tydlig minskning, jämfört med 42 procent i den andra gruppen.
Chansen att bli återställd var nära tre gånger så stor för naprapatpatienterna jämfört med patienterna i den andra gruppen, 19 procent mot sju procent.
Minskat motstånd
Jan Arvidsson är naprapat och verksam i Norrköping. Han är dessutom ordförande i Svenska Naprapatförbundet.
- Min förhoppning är att landstingen nu ska öka sitt nyttjande av naprapati i den vård som man erbjuder befolkningen. Landets naprapater utför totalt cirka 1, 5 miljoner behandlingar per år. Men bara cirka två procent av dessa sker med offentlig finansiering. Jag upplever att motståndet inom skolmedicinen har minskat mot naprapati. Däremot har inte politikerna tagit beslut om att prioritera om pengar, säger Arvidsson.
900 naprapater
Östgötalandstinget lägger till exempel 4,5 miljoner kronor per år på manuell medicin, trots att besvär i rörelseorganen upptar ungefär en tredjedel av alla distriktsläkarbesök konstaterar Jan Arvidsson.
I Sverige finns i dag drygt 900 naprapater som är legitimerade av socialstyrelsen. Men bara sju landsting, däribland östgötalandstinget, har tecknat vårdavtal med naprapater.
Fakta/naprapati
Naprapati är ett speciellt system för att återställa funktion och minska smärta i muskler och leder. Behandlingen är manuell och naprapaten använder sig av manipulation och mobilisering av ryggraden och andra leder, samt mjukdelsbehandling som töjning och massage. Ofta kompletteras behandlingen med olika former av träning och rådgivning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!