Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han föreslår ny väg för HPV-vaccination

Efter förslag från Christoffer Bernsköld (S), så prövar Östgötalandstinget en ny väg för att kunna genomföra vaccinering mot livmoderhalscancer. Landstinget ska nu utreda möjligheten för att kunna införa ett vårdval för HPV-vaccination.

NORRKÖPING2011-10-20 03:00

- Den här situationen är unik. Socialstyrelsen har beslutat att vaccinationen ska ske men nu bromsar och blockerar två läkemedelsbolag detta. Jag tycker inte att vi kan sitta här och vänta utan vill nu pröva en ny väg, säger Christoffer Bernsköld (S).

Hans förslag, som nu ska utredas av Lena Lundgren hälso- och sjukvårdsdirektör, innebär att man utreder om det finns förutsättningar för ett vårdval.

Kan ta åratal
Vaccinationen mot livsmoderhalscancer ska enligt Socialstyrelsen ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Det finns två likvärdiga vaccin på marknaden men upphandling har misslyckats vid två tillfällen, eftersom de två läkemedelsbolagen bromsar och blockerar varandra. Christoffer Bernsköld befarar att den juridiska processen kan komma att ta åratal, för att lösa.

Får välja själva
- Därför vill vi auktorisera båda läkemedlen och sedan kan föräldrarna själva välja vaccin enligt ett vårdval. Idag kan man vaccinera sig mot livmoderhalscancer men det är kostsamt. Upphandlingspriserna är väsentligt mycket lägre och tanken är att föräldrarna inte ska behöva betala när vi lägger fram förslaget, säger Christoffer Bernsköld.

Möjligheten att kunna vaccinera genom ett vårdval har aldrig tidigare prövats, enligt Christoffer Bernsköld.

Humant papillomvirus (HPV) är en av de vanligaste sexuellt överförbara infektionerna. De flesta smittas redan som unga och infektionen orsakar oftast inga symptom. I en del fall blir infektionen kronisk och kan då orsaka olika former av cancer. Av dessa är livmoderhalscancer den vanligaste. I Sverige drabbas cirka 450 kvinnor/år av livmoderhalscancer.

Sedan 2007 finns vaccin mot HPV. Vaccinet ger ca 70 % skydd mot de virus som orsakar förstadier (tidiga förändringar) till livmoderhalscancer. Lämplig vaccinationsålder är från 10 år.

Källa:Örebro läns landstings hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om