Fågelskådaren Juhani Vuorinen har därför bestämt sig för att hjälpa fåglarna. För två år sedan deltog han i en inventering i Linköpings kommun. Han paddlade då 17 mil i olika vattendrag för att hitta lämpliga platser där kungsfiskarna skulle kunna tänkas att trivas om det bara funnes lämpliga platser för dem att bygga bo. Kungsfiskaren behöver lodräta sand- eller jordbrinkar där den kan gräva sitt bo som består av en 0,5-1 meter lång gång med en håla för själva boet längst in. Förra året grävde han och några till 40 brinkar i Linköping.
Nu har turen kommit till Norrköping och de kungsfiskare som finns i Motala ström. Kontakter har tagits med markägarna som har ställt sig positiva och gett sitt tillstånd att det anläggs kungsfiskarbostäder på deras mark. Under söndagen kommer Juhani Vuorinen tillsammans med ett antal medhjälpare att börja gräva brinkar i branterna ned mot Strömmen i området kring järnvägsbron vid Fiskeby.
Varje brink kommer att bli ett par kvadratmeter stor ungefär. Sedan kommer man även att gräva 3-4 decimeter långa hål i de nygrävda lodräta brinkarna för att locka kungsfiskarna dit.
– Då tror kungsfiskarna att; "jäklar det har varit någon annan här och börjat gräva". Sedan fortsätter de själva att förlänga hålet och så gör de bokammaren, säger Juhani Vuorinen.
Det är ett väldigt tufft jobb och förutom spade krävs såg, spett och sekatör eftersom det ofta är väldigt mycket rötter i marken.
– Det är inget som man gör på en kafferast med dålig kondition, säger Juhani Vuorinen.
Området vid Fiskeby är en väldigt god miljö för kungsfiskaren bland annat beroende på att det finns många lämpliga grenar som hänger ut över vattnet, vilka fåglarna använder som sittplatser att spana ifrån innan de dyker ned i vattnet för att fånga sig en fisk. Dessutom är det öppet vatten även på vintern i och med att det är en kraftverksdamm. Kungsfiskarna finns därför där året runt, men det saknas alltså boplatser.
– Det finns fisk och det finns lämpliga miljöer, men boplatser saknas.
Juhani Vuorinen har följt kungsfiskarna i länet sedan 1989. Kungsfiskaren är en ganska ovanlig fågel som varierar kraftigt i antal beroende på häckningsframgång och hur hårda vintrarna är. Enligt Juhani Vuorinen har det aldrig funnits fler än ett par-tre hundra par totalt i Sverige även under goda år, vilket beror på att den bara finns i södra delen av landet.