Christian Anderstedt är uppvuxen i Gusum. Under sina 37 år har han jobbat på ICA i 23 år. Från början var det egentligen inte hans plan för livet att jobba inom handeln.
– Jag hade ju sett på tv hur det var att vara kock. Men när jag gjorde praktik var det inte alls som jag hade tänkt mig. Enformigt och man träffade inte särskilt mycket folk. Där och då bestämde jag mig för att det var något annat jag ville, säger han.
Under tiden började han jobba extra på ICA Birgerssons i Gusum och då bestämde han sig för att det nog var matematik och programmering som var grejen.
– Jag fortsatte att jobba extra på ICA Birgerssons samtidigt som jag gick på universitetet. Efter ett tag kom jag fram till att programmering nog var kul. Men att jag ändå vill jobba med människor, säger han.
Han hoppade av universitetet. Sen dess har det varit ICA för större delen av slanten för honom.
– Innan jag tog över butiken här i Mirum var jag butikschef i Söderköping och dessförinnan jobbade jag i Torslanda i Göteborg. Där kände jag ingen, bodde i en källare och veckopendlade. Men det var en bra erfarenhet. Jag lärde mig mycket. Jag har faktiskt också jobbat här på ICA Kvantum i Mirum förut. Här träffade jag min fru Marie. Hon har jobbat här i trettio år, säger han.
Men hur var det med den resterande delen av den där slanten? Programmering? När Folkbladet först kontaktar honom för en intervju får vi ett glatt svarsmejl där han skriver under med "Handlare och teknisk magiker".
– För mig är programmering avkoppling. Det håller jag på med när jag är ledig. Men jag har faktiskt skapat flera tekniska lösningar som används här inom ICA-koncernen. Det handlar om digitala verktyg och applikationer för att underlätta för personal i butik. Ett verktyg som jag skapat används i 300 ICA-butiker, säger han.
Att ta över en stor ICA-butik var något som växte fram under åren. Och i maj i år tog han officiellt över ICA Kvantum i Mirum. Första månaderna var krävande att sätta sig in i allt.
– Nu har jag börjat skapa mig egna rutiner och att det är mer vardag. Jag har många idéer om hur butiken ska utvecklas. Vi behöver möta kunderna utifrån det område vi finns i på ett bättre sätt och också hänga med i samhällsutvecklingen och se vad kunderna vill ha.
Hur då?
– Här bor många kulturer och då gäller det exempelvis att bli bättre på frukt och grönt. Vi jobbar med det. Att kunderna vet att vi har bra, färska varor. Vi ska också bygga om så att självscanningen tar större plats. Jag vill utveckla butiken och det gör jag tillsammans med alla som jobbar här, säger han.
Inflationen stiger just nu och juli var ett slags rekordmånad på ett negativt sätt för konsumenterna. Christian Anderstedt har förstås som alla andra noterat hur maten blir dyrare.
– Som handlare kan du inte tro att kunderna bara återkommer varje dag. Du måste erbjuda något som gör att kunden uppfattar att den gör bra affärer. Det där jobbar vi mycket med.
Du talar om förändring. Hur har medarbetarna tagit emot det?
– Det finns alltid den som känner att den vill gå vidare när det sker förändringar. Men jag vill vara öppen och mitt kontor står alltid öppet. Att utveckla butiken gör vi tillsammans. Det blir bäst resultat när alla känner att de är med och vet vad som händer, säger han.