Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han är för sjuk - och för frisk

Bernt Eriksson är för frisk för att få sjukpenning. Säger försäkringskassan i Norrköping.
Men A-kassan tycker han är för sjuk för att få ersättning därifrån.

- Jag vill gärna prova på rehabilitering, men när jag sa det till försäkringskassan fick jag svaret att det var de som bestämmer när det är aktuellt, berättar Bernt Eriksson, som är för frisk för sjukpenning, enligt försäkringskassan, och för sjuk för A-kassa.
Foto: Robert Svensson (011-200 463)
robert.svensson@folkbladet.se

- Jag vill gärna prova på rehabilitering, men när jag sa det till försäkringskassan fick jag svaret att det var de som bestämmer när det är aktuellt, berättar Bernt Eriksson, som är för frisk för sjukpenning, enligt försäkringskassan, och för sjuk för A-kassa. Foto: Robert Svensson (011-200 463) robert.svensson@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-10-01 06:00
I tre och ett halvt år har 58-årige Bernt Eriksson varit sjukskriven för sin svåra ledsjukdom. Hans specialistläkare anser inte att han överhuvudtaget kan jobba inom sitt tidigare yrke. Vilket han också skrivit på sitt intyg. Däremot menar läkaren att man kan tänka sig att Bernt Eriksson får genomgå en bedömning på försäkringsmedicinskt centrum för att se om det finns en möjlighet till viss rehabilitering och omskolning.
Under de år Bernt Eriksson varit sjukskriven har inte försäkringskassan vid något tillfälle tagit kontakt med honom för att diskutera hans situation.

Ett plötsligt brev
- Den 8 augusti i år kom det plötsligt ett brev, där det meddelades att försäkringskassan övervägde att inte betala ut min sjukpenning från och med den 26 augusti, berättar han. Det stod också att jag hade rätt att lämna synpunkter.
Bernt Eriksson skrev ett långt brev, där han förklarade sin sjukdom. Han bifogade också ett nytt intyg från sin läkare.
- Det kom ingen som helst reaktion på mitt brev, berättar han. Istället fick jag ett nytt brev och beskedet att försäkringskassan beslutat att inte betala ut min sjukpenning från och med den 5 september 2005.
Anledningen är att försäkringsläkaren, alltså försäkringskassans egen läkare, har gjort bedömningen att det saknas sjukdom som nedsätter Bernt Erikssons arbetsförmåga. Trots att ledsjukdomen är väl dokumenterad sedan nio år tillbaka.

Förnedrande
- Det är verkligen förnedrande, säger Bernt Eriksson. Försäkringskassan ifrågasätter både mig och min läkare. Hur kan man ifrågasätta en specialistläkares utlåtande, han är ju reumatolog? Försäkringsläkaren har aldrig ens träffat mig. Och ingen har varit i kontakt med min läkare.
På fyra år har inte Bernt Eriksson sovit en hel natt.
- Värken är så svår att jag måste gå upp och ta värktabletter, berättar han.
Det värker i ryggen, axlarna, nacken, höfterna, armarna, händerna, benen och fötterna. Det beror på artros, led- och muskelinflammation och en dålig rygg. Värken började redan när han arbetade på Strömma Textil som verkstadsreparatör i slutet av 1970-talet. Företagsläkaren där remitterade Bernt Eriksson till en reumatolog.
- Det är samma specialistläkare som jag gått till hela tiden. Han som skrivit intygen.

"Ska jag ljuga?"
Bernt Eriksson har överklagat försäkringskassans beslut till länsrätten.
Innan han blev sjukskriven arbetade han som regionalt skyddsombud hos Industrifacket.
- Sista tiden arbetade jag halvtid, men till slut orkade jag inte arbeta alls. Det är en förtroendeanställning som löper på tre år. Eftersom jag var sjuk blev de tvungna att ersätta mig efter tre år. Därför har jag inget arbete att gå tillbaka till.
För att få behålla sin sjukpenninggrundade inkomst har nu Bernt Eriksson varit tvungen att anmäla sig hos arbetsförmedlingen som arbetssökande. Men för att få rätt till A-kassa måste han själv friskskriva sig hos försäkringskassan och vara beredd att ta de arbeten han blir erbjuden.

Ska jag ljuga?
- Men hur ska jag kunna friskskriva mig när jag är sjuk. Jag blir ju inte frisk bara för att jag fick brevet från försäkringskassan. Och vilka signaler skulle det ge A-kassan. Ska jag ljuga och säga att jag är frisk bara för att få A-kassa?


<span class=Rub1>Industrifacket: Kassan gör inte sitt jobb

<span class=Ing>NORRKÖPING<B>
Försäkringskassan ska hålla avstämningsmöten med alla som är långtidssjukskrivna.
- Det är försäkringskassan som ska jobba fram en lösning, säger Sven-Åke Lundh på Industrifacket i Norrköping. Jag blir upprörd när människor kommer i kläm för att kassan inte gör sitt jobb.</B>

Bernt Eriksson kunde gjort det lätt för sig. Han kunde friskskrivit sig och fått rätt till A-kassa. När han sedan blev erbjuden ett jobb kunde han talat om för arbetsgivaren att han inte är frisk nog att klara jobbet.
- Det förekommer att människor gör så, säger Sven-Åke Lundh. Nu gör Bernt Eriksson helt rätt och därför blir han lidande. Det här ska inte behöva ske.
Försäkringskassan och arbetsförmedlingen ska gemensamt diskutera fram en lösning när långtidssjukskrivna ska slussas ut i arbetslivet igen. Det står i handlingsplanen för försäkringskassan och Ams. Dessutom ska försäkringskassan kontinuerligt hålla avstämningsmöten med alla som är långtidssjukskrivna.
- Det stämmer, säger Margaretha Bergagård, biträdande försäkringschef på försäkringskassan i Östergötland. Men i de äldre fallen har vi inte hunnit med några avstämningsmöten och det går ju inte att backa tiden. Vi har fått koncentrera oss på de nya fallen.
Hon vill inte uttala sig om Bernt Erikssons fall.
- Jag kan bara säga att vi har gjort ett ställningstagande utifrån det underlag vi har. Försäkringsläkaren gör den medicinska bedömningen och vi den försäkringsmässiga bedömningen.
- När det gäller indragning av sjukpenningen eller när vi känner oss osäkra kontaktar vi alltid försäkringsläkaren.
Varför Bernt Eriksson aldrig blivit kontaktad av försäkringskassan under de tre och ett halvt åren han var sjukskriven kan hon inte svara på. Inte heller varför han inte blivit erbjuden någon rehabilitering.
- Sådana här ärenden poppar upp lite då och då. Det är alltid lika svårt att bemöta. Vi utgår från att handläggaren gör rätt bedömning av ärendet. Men man kan överklaga vårt beslut och då får vi alla se om det är något som är fel i beslutet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om