Hamnmuddring som måste skjutas fram
NORRKÖPINGMuddringen av inseglingsrännan och bassängen i Pampushamnen skulle enligt planerna ha startat i september.På torsdagen behandlade miljödomstolen Norrköpings kommuns ansökan vid ett möte i Rådhuset.- Vår tidsplan håller inte, säger hamndirektör Bengt-Erik Bengtsson. Nu hoppas vi på ett snabbt avgörande i domstolen.
- Då skulle vi snabbt kunna ta in anbud och helst börja arbetet i november, säger Bengtsson.
Muddringen ska nämligen ske huvudsakligen från september till mars med möjlighet att utsträcka jobbet till 31 maj. Från 1 juni till 31 augusti får ingen muddring ske med hänsyn till sommartrafik av fritidsbåtar och badande i Bråviken.
Fiskeriverket yrkade att om arbetet fortsätter efter mars ska ett skadestånd på 150000 kronor betalas. Pengarna ska gå till fiskevård.
Muddringen gäller att rensmuddra och fördjupa inseglingsrännan till Norrköpings hamn från 12,3 till 12,7 meters djup och hamnbassängen från 12,0 till 12,4 meters djup. Leden muddras på en sträcka av tre kilometer från Stora Juten till Lindökanalens mynning
350 000 ton muddermassor grävs bort. Massorna placeras väster om Esterön där det redan finns en plats där muddermassor lagts tidigare.
<b>Nej till Esterön</b>
Mot själva muddringen finns inga invändningar mer än att hänsyn tas till vissa detaljer. Invändningarna finns mot muddermassor vid Esterön.
Naturskyddsföreningen i Norrköping motsatte sig vid miljödomstolens förhandling helt muddring väster om Esterön. I tidigare yttranden har naturskyddsföreningen gått med på muddring om den finns på ett begränsat djup.
Naturskyddsföreningen hävdade att Bråvikens vatten grumlas av muddermassor från tidigare tippning på 70- och 80-talen. Material eroderas bort, detta visar att höjden på massorna minskat.
<b>Andra tipplatser </b>
Naturskyddsföreningen ansåg att muddermassor inte ska tippas vid Esterön. En jakt på nya och bättre tipplatser bör inledas.
Kommunens representanter menade att Naturskyddsföreningen har fel. Muddermassorna packas samman under årens lopp och minskar i höjd. Någon erodering förekommer inte. Norrköpings kommun har dessutom en vattendom som säger att tipplatsen vid Esterön får användas upp till tio meters djup. Enligt Miljöbalken ska då tippen vid Esterön användas tills den är fylld.
Invändningar mot tipplatsen har även en del boende vid norra stranden av Bråviken.
Hamnen vill genomföra arbetet under en säsong. Om man kommer igång sent och om det blir isvinter kan arbetet behöva utsträckas över ett par säsonger. I ansökan till miljödomstolen önskades en tid på fem år medan miljö- och hälsoskyddskontoret endast gick med på tre år.
<b>Nödvändigt</b>
Boende i Lindö kan drabbas av buller. Arbetet närmast hamnområdet ska därför endast utföras på dagarna, längre ut i inseglingsrännan kan arbetet pågå dygnet runt.
- För hamnens överlevnad är det oerhört viktigt att vi kommer igång snabbt, säger hamndirektör Bengt-Erik Bengtsson. Om vi inte har en led där fartygen kommer in söker de sig till andra hamnar.
- Under en treårsperiod har vi haft 15 fartyg som fått ankra upp på redden för att lasta och lossa. Detta håller inte i längden, fartyg som inte kan komma in för att hamnen är för grund väljer andra hamnar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!