Hamnen struntade i att följa lagen
Norrköpings hamn har struntat i att följa gällande EU-lagstiftning när man upphandlat kranar, truckar och IT-lösningar. Men nu kan det bli ändring på det. För när Folkbladet ställde frågor om upphandlingen, valde hamnens vd Bengt-Erik Bengtsson att gå till politikerna och erkänna.
Bengtssons förklaring var enligt Mattias Ottosson att han kommer från det privata näringslivet, där man ju inte behöver ta hänsyn till några upphandlingsregler.Kände han inte till lagstiftningen?- Det tror jag säkert han gjorde, svarar Mattias Ottosson.Borde inte kommunen ha kontrollerat att hamnen följde lagen?- Jag förutsätter att man tar reda på de regler som gäller och följer dem när man går in i en ny organisation.Ottosson syftar på att hamnen för drygt två år sedan blev ett helägt kommunalt bolag. I och med det ska man följa upphandlingsreglerna. Men det struntade man alltså i. Under tiden som gått sedan dess har man investerat för 125 miljoner kronor i maskiner och IT-lösningar. Det dyrast köpet var de båda ship-to-shore-kranarna till nya containerterminalen i Pampushamnen. De kostade drygt 100 miljoner kronor. I inget fall har man följt lagstiftningen.Fanns inga dokument
Att det förhöll sig så uppdagade Folkbladet när vi började ställa frågor till hamnen om upphandlingen. När vi bad att få se annonser och förfrågningsunderlag, dokument som ingår i den procedur som lagen kräver, erkände hamnen att det inte fanns några sådana dokument. Så här svarade hamnens ekonomichef Karl-Johan Ringborg i ett mejl från den 5 mars:"Formell upphandling enligt upphandlingslagarna har alltså inte skett. Detta med anledning av att Norrköpings Hamn och Stuveri AB enligt vår mening är undantaget från nämnda lagar, eftersom bolaget bedriver kommersiell verksamhet. Även om upphandling inte skett i formell mening har bolaget ändå uppfyllt de grundläggande EU-rättsliga principer som upphandlingslagstiftningen bygger på. Bolagets ambition har även varit att tillvarata konkurrensen på marknaden."
Krister Thorell, chef för Upphandlingscenter som sköter större upphandlingar åt Norrköpings och Linköpings kommuner, kan inte se att det finns några undantag för hamnen. Inget samarbete
Han berättar att han efter att hamnen blev kommunägd hade träffar med hamnens ekonomichef för att diskutera ett samarbete kring hamnens upphandling. Huruvida hamnen var skyldig att upphandla enligt EU:s regler var inte ens uppe på tapeten, eftersom det var så självklart, åtminstone för Krister Thorell. Något samarbete blev det aldrig den gången.- Vi kanske borde ha legat på mer, säger Krister Thorell.Efter intevjun med Krister Thorell kontaktade Folkbladet kommunalrådet Mattias Ottosson för en kommentar. Det var då det kom fram att hamnens vd Bengt-Erik Bengtsson själv bett att få komma till Rådhus AB:s möte för att informera politikerna om att hamnen inte upphandlat de nya kranarna enligt lagstiftningen. Det mötet ägde rum den 4 mars, det vill säga dagen innan Folkbladet fick mejlet från hamnens ekonomichef där han erkänner att man inte följt lagen.
✔ Hamnen verkar inom försörjningssektorn och ska upphandla enligt LUF, lagen om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster. ✔ Liksom LOU, lagen om offentlig upphandling, är syftet med LUF att få bästa pris och/eller kvalitet på de varor och tjänster man köper. Det ska ske genom att man enligt ett detaljerat regelverk tar in och utvärderar anbud från flera företag.✔ Konkurrensverket är tillsynsmyndighet över LOU och LUF. I dagsläget kan verket bara utdela kritik om lagarna inte följs. Men i sommar kommer en ny lag som ger verket möjlighet att gå till domstol och begära en straffavgift på max fem miljoner kronor av myndigheter som gjort otillåten direktupphandling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!