"Hamnar man i fängelse stannar livet upp"

Smedby AIS är den arbetsplats som tar emot flest personer som blivit dömda till samhällstjänst i Norrköping.  Där träffade vi Erik, en ung pappa som är dömd för misshandel till villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar.  - Det hade varit jättejobbigt att dömas till fängelse och inte få träffa min son, säger han.

Erik har blivit dömd till samhällstjänst. Som ung pappa tycker han att det är mycket bättre än till fängelse.

Erik har blivit dömd till samhällstjänst. Som ung pappa tycker han att det är mycket bättre än till fängelse.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2010-01-25 03:00
Nio timmar i veckan i drygt åtta veckor ska Erik göra samhällstjänst på Smedby AIS. Här ska han skotta snö och fixa iordning omklädningsrummen inför säsongen. Det är Eriks första dag så han har inte hunnit få så stor erfarenhet av arbetet än. Men en tankeställare har han redan fått. - Innan jag fick domen tänkte jag mycket på hur det skulle bli om jag hade fått fängelse. Det känns jätteskönt att jag kan fortsätta träffa min son. Hamnar man i fängelse stannar hela livet upp, säger han. Han tror att samhällstjänst är en effektiv påföljd som hindrar den dömde att åter falla in i brottslighet. Erik poängterar vikten av att ha en sysselsättning. - Går man hemma och inte har något att göra är det lättare att hitta på dumheter, säger han. Att ha en värdefull sysselsättning är något som Eriks kontaktperson på Smedby AIS, Christer Andersson, trycker hårt på. - Det är viktigt att alla känner sig värdefulla. De här killarna är guld värda för oss, utan dem skulle vi aldrig kunna ha en så fin anläggning, säger Christer Andersson som är marknads- och anläggningsansvarig på Smedby AIS. Han har varit kontaktperson i nio år och berättar att klubben tar emot "samhällstjänstkillar" året om. Den mesta av tiden har han hand om en person men på sommaren, när arbetsbördan på klubben ökar, kan det vara två. - De kan städa, måla staket, bygga omklädningsrum och hjälpa till under turneringar. De är en extra resurs, säger Christer Andersson. Hans långa erfarenhet som kontaktperson har gett honom en positiv bild av samhällstjänsten som påföljd. - Alla kan göra fel en gång och man måste ge alla en chans. De flesta vet när de kommer hit att de har fått en chans och vill lägga det som hänt bakom sig. Inga droger
Innan han tar emot en ny person vill han ha ett möte där personen får berätta vilket brott den har begått. - Det har hänt att jag har sagt nej. Antingen beror det på deras inställning eller på brottet. Droger går inte att ha i en idrottsförening, säger Christer Andersson. Det har också hänt några gånger att killarna har misskött sig genom att inte dyka upp på bestämda tider. Då har de fått sluta. - Jag kräver att allt ska fungera när de är här. De får en chans och den är nu.
Fotnot: Erik heter egentligen något annat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om