Hälsosamma Råsslaskolan prisad
NORRKÖPINGDags för vårrustning på Centralbadet och i Djäkneparken - Ett jätteroligt hedersomnämnande! Så säger Råsslaskolans idrottslärare Carina Göransson-Gustafsson, 45, om det fina Hälsopriset-Meditrina år 2000, som hon tog emot igår vid en ceremoni på Universitetssjukhuset i Linköping. Om det berättar vi mer i Norrköping runt, där vi också noterar att Centralbadet rustar för utesäsongen och att den bedrövligt trista Djäkneparken ska rustas upp.
I går hämtade idrottsläraren Carina Göransson-Gustafsson från Råsslaskolan Hälsopriset-Meditrina i Linköping, ett pris som värmde gott i vårsolen. FOTO: ROVERT SVENSSON
Foto:
Nu är det inte första gången som Råsslaskolan får pengar för sina hälsoprojekt:
- Vi fick 150.000 kronor av Skolverket i fjol för att genomföra seminarier, handledning och kompetensutveckling av lärarna på skolan, berättar Carina Göransson-Gustafsson.
- Så de 10.000 kronorna vi får nu, känns som en bekräftelse på att vi lyckats med vårt projekt och jag kan berätta att hälsoarbetet idag är en del av Råsslaskolans vardag, en viktig del.
<B>? Vad ska ni göra med de 10.000 kronorna?</B>
- Det har vi inte bestämt än, men man kan tänka sig en friskvårdsdag för personalen, med allt vad det kan innebära i hälsofrämjande initiativ.
<B>? Du låter inte som en gympalärare, som mest ägnar sig åt plinthopp och korgboll?</B>
- Den fysiska aktiviteten är viktig, men vi vill vidga undervisningen till även psyko-sociala frågor. Vi har haft temadagar om sex och samlevnad, etik och moral samt vett och etikett.
- Jag kan nämna något vi försökt utveckla på Råsslaskolan och det är schemalagd samtalstid, där vi talar om olika former av livskunskap och där vi ibland delar upp samtalen på enbart tjejer och enbart killar.
- Det här ingår i vår satsning, där vi lärare försöker se till att eleverna får en möjlighet att bli sedda och bekräftade och att relationerna därmed förbättras.
<B>? Men hur har ni det med utbrända och stressade lärare då?</B>
- Jo, det är inte alltid lätt för lärarna att orka med alla uppgifter och nya projekt och vi får också räkna med personalbyten då och då.
- Men vi arbetar ämnesövergripande med de hälsofrämjande frågorna och försöker även se skolan som bara en del i samhället i stort och därför försöker vi ha våra tentakler ute åt olika håll även utanför skolan, bland annat lokalt hälsoråd och landstinget.
- Vi är också inblandade i projektet "Sätt Sverige i rörelse år 2001", där vi haft skoljogg och gympans dag och tänker fortsätta med olika aktiviteter året ut.
- Vi ingår även i Folkhälsoinstitutets nätverk för hälsofrämjande skolor, där vi samtalar om erfarenheter med andra skolor och det är ju alltid nyttigt, säger Carina Göransson-Gustafsson.
<B>Problempark</B>
Djäkneparken i hörnet av Hantverkaregatan - Skepparegatan ser sedan lång tid rent ut sagt bedrövlig ut. Något som Håkan Karlsson på kommundelsnämnd City håller med om:
- Ja, men inte så länge till, för nu har vi klart med en uppfräschning av Djäkneparken för en kostnad av 150.000 kronor och den satsningen delar kommunen och Ståhls på.
- Vi tänker anlägga en ny lekplats enligt EU:s normer med gungor, klätterstaket, sandlåda och balansbana och vi börjar arbetet inom en snar framtid. Vi kommer för övrigt att använda specialsand från Habo i Västergötland.
- Sen kan jag väl önska att hundägarna låter bli att använda fotbollsplanen i Djäkneparken som hundtoalett, eftersom skolbarnen använder den för bollspel, säger Håkan Karlsson med en förmanande ton.
<b>Centralbadet vårrustar</b>
Nu pågår för fullt uppfräschningen av Centralbadet inför utomhuspremiären i mitten av maj.
- Vi är ganska tidigt ute, men det är många bassänger som ska spolas fina efter vintern och det tar sin tid, säger Johan Andrée på Centralbadet.
- Annars har vi dock inga nya satsningar utomhus i år, utan kör med samma anläggning som i fjol och jag kan väl nämna att den 17 maj, bara ett par dagar efter utomhuspremiären blir det start och mål på Centralbadet för Vårruset.