Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hallegården i pilotprojekt med ny europeisk vårdutbildning

NORRKÖPING
"Home Care" är ett pilotprojekt som syftar till att utveckla en grundläggande europeisk vårdutbildning där erfarenheter och kunskaper hos lågutbildade kvinnor och invandrare inom äldrevården värderas. Genom flexibel IT-baserad utbildning i närhet till arbetsplatsen ska deras kompetens höjas.

Norrköping2003-01-21 00:00
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL, som finns bland annat i Norrköping, är koordinator för EU-projektet i samverkan med Finland, Italien, Ungern och Wales.
Ett första projektmöte hålls just nu vid CFL, f d Statens skola för vuxna, i Norrköping.
Behovet av hemvårdare för äldre ökar i samma takt som andelen äldre ökar i Europa. Personalen, merparten kvinnor, som arbetar inom vård och omsorg är ofta lågutbildad och saknar formell utbildning.
Projektet ska utveckla en utbildningsform som gör det möjligt att studera på valfritt sätt och på valfri tid. Utbildningen, ca åtta veckor, ska till stor del vara webbaserad och erbjudas i närhet till arbetsplatsen.
Tanken är att personalens erfarenheter ska valideras, bekräftas och värdesättas. Utbildningen ska leda fram till en formell kompetens. Målgrupper är vuxna med lång erfarenhet inom vårdområdet, som har låg utbildning och personer med utländsk vårdutbildning som invandrat till Europa.

<b>Testas på Hallegården</b>
Projektet är treårigt och kostar ca 4,5 miljoner kronor. 15 personer i de fem länderna ska testa utbildningsformen, bland dem anställda på Hallegården i Skärblacka.
Eva Abrahamsson, områdeschef vid Norrköpings kommun, är positiv till projektet. Två viktiga saker framöver är just rekrytering och kompetensutveckling, menar hon. Vuxenutbildningen bidrar till att höja statusen inom vård- och omsorgsyrkena.
- Det är intressant för oss att se vad som händer i andra europeiska länder. Genom projektet får vi en möjlighet att följa det. Tajmningen är rätt. Vi har en åldrande befolkning, sa dr Brec´hed Piette från Wales.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om