Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hålla lönerna nere uppgift för Ams

På senare år har Henrik Lund, beteendevetare och arbetslös till och från, märkt hur arbetsförmedlingens attityd har hårdnat.
Men när han nyligen kom över en Ams-rapport klarnade med ens orsaker och verkan. Det framgick t ex varför det numera är så viktigt för Ams, att det söks så många jobb som möjligt.
På så vis undviker man nämligen, att lönerna drivs upp.

Henrik Lund upprörs över att arbetsförmedlingarna ska ägna sig åt att hålla inflationen nere.
Foto: Niclas Sandberg (011-200 464)
niclas. sandberg@folkbladet.se

Henrik Lund upprörs över att arbetsförmedlingarna ska ägna sig åt att hålla inflationen nere. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-06-14 06:00
- Det här är skandalöst, säger Henrik Lund.
Han är vice ordförande i Salo, de anställningslösas landsorganisation med säte i Norrköping. Ams-rapporten "Åtgärdsprogram för förbättrad sökaktivitet" togs fram i september 2003. Där ges bakgrunden till den nya ordning, enligt vilken de arbetslösa ska söka minst fem jobb i månaden - och där i stort sett allt ansvar läggs på dem själva.
I de allra flesta fallen ska de på egen hand göra upp sina handlingsplaner. Söka jobb, och via "elektroniska återbesök" Internet-rapportera till sin förmedlare. Som blir till en kontrollant av, att den sökande så att säga sköter sig.

Hålla löner nere
Inte minst då söker jobb, många jobb. Utbudet av arbetskraft måste nämligen bli så stort som möjligt. Och detta - slås det uttryckligen fast i rapporten - så att "inflationsdrivande löneökningar... kan motverkas".
Genom att utbud och efterfrågan balanseras kan, heter det vidare, avtalen på arbetsmarknaden upprätthållas. Alltså: Med många arbetslösa/sökande kan man motverka att lönerna pressas uppåt. Utan i stället hålls nere. Sådant ska de arbetslösa få hjälpa till med.
Bara i förbigående nämns i rapporten det faktum, att det ju inte på långt när finns jobb åt alla. Och att det också är just det, som är det självklara huvudproblemet i sammanhanget.

Skapar stress
- Därför blir det en väldig diskrepans mellan det ansvar, som läggs på individen, och möjligheterna att verkligen få arbete. Detta skapar stress och frustration, hos både arbetssökande och förmedlare, säger Henrik Lund.

Upprörande
Han är djupt upprörd över, att det utnämnts till en huvuduppgift för Ams (Arbetsmarknadsstyrelsen) att bekämpa inflationen och se till, att lönerna hålls nere.
- Här uttrycks ju klart, att arbetsförmedlingarna ska frångå sitt myndighetsansvar. Förmedlarna tvingas öka pressen på de arbetssökande. I själva verket vet de ju mycket väl, hur besvärligt det är. Men de måste ta till en retorik, som inte stämmer med verkligheten. Säga att om du bara gör ditt bästa så kommer det att gå bra.
- För att fylla sina kvoter kan de tvingas till panikåtgärder, som att tvinga in arbetsökande på olika former av vuxendagis. Eller, vilket har blivit vanligare, att stänga av dem från aktivitetsgarantin.

Påtvingat sökande
I rapporten konstateras vidare, att arbetsförmedlarna varit dåliga på att klämma åt de arbetssökande. Fast just så uttrycks det förstås inte. Utan det heter, att förmedlarnas benägenhet att ifrågasätta rätten till arbetslöshetsersättning varit "lägre än vad regelverket kräver".
Att söka fem jobb i månaden är i och för sig inte så mycket för de flesta, många söker betydligt fler än så. Men det påtvingade sökandet bidrar nu till, att företag som annonserar ut jobb dränks i ansökningar.
- Stackars arbetsgivare, det är ett vansinnigt system, säger Lund. Många avstår ju också från att annonsera ut jobben.

Söka jobb-kurser
För de allra flesta arbetslösa måste det nu, heter det i rapporten, "vara en huvudsysselsättning att söka jobb".
Men eftersom de inte får jobb måste de ju under tiden sysselsättas med annat. Ofta då med söka jobb-kurser.
Själv avlade Lund, efter att ha studerat som vuxen, i mitten av 90-talet akademisk examen som beteendevetare med inriktning på organisation och arbetslivsvetenskap. Efter det har han haft jobb på olika myndigheter - arbetsmarknadskontor, försäkringskassa, socialförvaltning, jobb-coach på ett studieförbund.
Allt dock bara tillfälligt, och ständigt följt av ny arbetslöshet.

"Förnedrande"
Till de deprimerande erfarenheterna av dagens arbetsförmedling hör de gånger, som han själv anvisats till en söka jobb-kurs.
- Jag som har lett just sådana kurser! Jag upplever det som rent förnedrande, att man försöker tvinga in mig på sådant. Det är ju dessutom ett fruktansvärt slöseri med skattemedel.

Ger inte jobb
Han säger att de där kurserna närmast är att se som terapi. Visserligen kanske bra för en del, bättre än att inget alls ha att göra.
- Jag vet de som tycker, att det är en trevlig form att träffas. Men samtidigt har de väldigt klart för sig, att det inte leder till jobb. Folk är kunniga och insatta, de förstår systemet.
Han har sökt många, många jobb. En gång häromåret annonserade t ex arbetsförmedlingarna i länet själva ut ett tiotal platser.
- Men jag hörde sedan aldrig av dem, så efter ett tag ringde jag själv och frågade. Då sa de att tjänsterna var indragna, de hade aldrig ens tillsatts. Sedan kröp det fram att det var budgeten, pengarna hade helt enkelt dragits in.
Men 868 förhoppningsfulla hade sökt de där jobben.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om