Hallå där...
...studierektor Per-Anders Hedmark på grundskollärarutbildningen på Campus Norrköping.
- En rad faktorer samverkar. Utbildningen innebär ett nytänkande. Den är ganska liten jämfört med de gamla traditionella lärarhögskolorna. Litenheten gör att kontakten mellan lärare och elever ökar. Det blir ett gäng som jobbar tillsammans.
- Studierna innebär aktiva arbetsformer. Studenterna jobbar dels individuellt men också i små arbetsgrupper. Sättet att medverka i ett arbetslag gör att alla tvingas läsa på för att klara sina uppgifter. Ett visst positivt grupptryck innebär att alla tar sitt ansvar.
- Ytterligare en faktor är att eleverna under ett helt år är placerad i en skola. Det teoretiska är kopplat till den praktiska verkligheten i arbetslivet. Våra studenter ser vad som krävs när de står ute i skolan.
- Ännu en faktor är att studenterna är delaktiga. Studenter är alltid med då vi planerar våra kurser, kan påverka kursupplägg och examinationsformer.
<B>? Matematik och naturvetenskap är ämnesområden som brukar locka få sökande. Hur ser det ut på Campus Norrköping?</B>
- De intagningssiffror vi hört inofficiellt är oroväckande. Men så har det låtit de senaste åren. Sedan har vi aldrig haft problem att fylla våra kurser när terminen väl börjat.
<B>? Har det uppmärksammats mycket att era elever pluggar mycket mer än andra lärarstuderande?</B>
- O ja, vi sticker ut så mycket. Högskoleverkets undersökning om tid för lärande inom olika utbildningar grundar sig på enkäter bland studenterna. Vi hade så mycket högre tid för lärande bland våra studenter att Högskoleverket var här i januari för att undersöka orsaken. Något entydigt svar kunde vi inte ge, utan vi tror som sagt att det beror på en rad olika faktorer. Vi startade 1997 och våra arbetsformer skiljer sig en del från äldre lärarutbildningars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!