Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Håll magneter borta från barn"

4-årige Erik från Skärblacka fick flera hål i tarmen sedan han svalt tre små leksaksmagneter.
Läkare vid Vrinnevisjukhuset slår nu larm.
- Ta bort era magneter. Trots att de är pyttesmå så är de superstarka och kan vid sväljning få allvarliga konsekvenser, säger överläkare Thomas Jonsberg, som var den som opererade Norrköpingspojken.

Foto:

Norrköping2006-12-28 06:00
Små barn stoppar i sig både det ena och det andra. Och det är oftast ingen fara, enligt Thomas Jonsberg, överläkare vid kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset. Men i våras råkade Jonsberg och hans läkarkollega Gunnar Arbman ut för en av de mest udda händelserna. En treårig pojke hade svalt magneter.
Erik kom till akuten i Norrköping med hög feber och ömmande mage. Han hade kräkts de senaste dagarna och klagat över "ont i snoppen". En röntgenundersökning visade att det satt ett litet föremål i ändtarmens övre del. Mamman berättade då att sonen hade svalt en leksaksmagnet två veckor tidigare.

Hål i tarmen
Erik opererades akut. Det fanns flera hål i hans tarmar och tarminnehållet hade läckt ut i bukhålan, visade det sig.
- Vi kunde först inte förstå hur det hade gått hål i hans tarmar eftersom vi bara hittat en magnet, säger Jonsberg.
Vid en närmare kontroll, dagen efter operationen, upptäckte läkarna att den lilla magneten som plockades ut, bestod av tre mycket kraftiga små magneter, som dragits till varandra och på så vis orsakat skadorna i tarmarna.
- Trots att magneterna var mycket små, cirka 5 millimeter, så är magnetismen oerhörd stark, säger Thomas Jonsberg.
Magneterna hade under sin färd genom matvägarna dragits till varandra tvärs genom tarmväggarna. Vävnaderna kunde inte stå emot denna kraft.
- Hade den lille killen svalt magneterna vid samma tillfälle hade det inte varit någon fara. Men pojken hade ätit dem vid olika tillfällen, berättar Thomas Jonsberg. Och då riskerar man att få allvarliga komplikationer.
Enligt Thomas Jonsberg hade treåringen tur. Det hela kunde ha slutat riktigt illa.
- Det värsta tänkbara hade varit om infektionen i buken blivit större så att han hade fått blodförgiftning. Då hade han blivit väldigt sjuk. Sådant kan man till och med dö av.

Välkänt fenomen
Men pojken klarade sig bra och är nu helt återställd.
Thomas Jonsberg och hans kollega Gunnar Arbman vill nu varna för riskerna med de populära leksaksmagneterna.
- Håll magneter borta från barn. Ska de prompt äta dem så se till att de äter dem samtidigt.
Små, kraftfulla magneter av neodym finns i spel och leksaker av olika slag och har blivit populära för att fästa föremål på, till exempel på kylskåp.
- Det här är första gången vi råkar ut för något sådant här. Men fenomenet är inte nytt. För våra japanska kollegor, till exempel, är komplikationer efter nedsvalda magneter välkänt, säger Thomas Jonsberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om