Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Håll er framme vid EU-grytorna"

NORRKÖPING
Socialförvaltningens handikappenhet och förskolorna Armbandet/Kättsätter är goda föredömen när det gäller att tillvarata möjligheterna som EU erbjuder.
Annars kunde Norrköpings kommun vara lite mer på alerten och hålla sig framme vid EU-grytorna.

Norrköping2003-02-22 00:00
Det är i sammanfattning vad kommunrevisionen har att säga i sin granskningsrapport om bidragen från EU.
De mest uppmärksammade projekten handlar om kompetensutveckling inom det s mk Växtkraft Mål 3.
Norrköpings kommun har inom Mål 3 fått 18 miljoner i EU-stöd, kommunen har stått för dubbelt så mycket. Sammantaget har det varit hela 102 projekt.
Som jämförelse: Linköpings kommun har genomfört 22 projekt och fått 3.5 miljoner från EU.

<b>Inga mer pengar</b>
Nu är det sannolikt stopp för fler projekt inom kommunerna i Östergötland. Länsarbetsnämnd, Östsam m fl sitter med i det lokala partnerskap som styr EU-pengarna och där har man sagt nej.
Själva granskningen har gjorts av revisionsföretaget KPMG på uppdrag av kommunrevisionen.
- Den centrala samordningen har i stort sett uteblivit. Sammanställningar över genomförda och pågående projekt saknas. Ekonomiska uppgifter, såväll om erhållet EU-stöd som egen medfinansiering, saknas, skriver KPMG-revisorerna.

<b>Framgångsrikt</b>
Mål 3 (som handlar om kompetensutveckling av personal) har varit framgångsrikt, tycker granskarna.
- De kommunala enheterna har tillfört kommunen betydande resurser.
Handikappenheten har jobbat med elever som slutat gymnasiesärskolan för att tillsammans med företag slussa in dem på den öppna arbetsmarknaden.
Förskolorna Armbandet/Kättsätter har de senaste åren genomfört ett omfattande program för kompetensutveckling av sin personal. Med en total budget på två miljoner och en halv miljon i EU-pengar.
- Enligt vår bedömning är handikappenheten och förskolorna goda exempel på hur man tar till vara finansieringsmöjligheter för projekt som kan utveckla den kommunala verksamheten och ge långsiktigt goda effekter både för deltagarna men även ur samhällsekonomiskt perspektiv, skriver KPMG-revisorerna.
Mål 3-projekten, liksom andra EU-projekt, består av en bidragsdel och en del som den sökande själv, i det här fallet Norrköpings kommun, får stå för.

<b>Uppföljningar</b>
Kritiken handlar i första hand om att kommunen inte avsatt resurser centralt för att jobba med EU-bidragen. Dels ansökningar, dels uppföljningar.
- Det är förvånansvärt att någon samlad information om omfattningen av projekten inte har funnits, skriver KPMG.
Kommunrevisorerna håller med:
- De senaste årens prioriteringar av kommunledningen vad gäller personella resurser inom internationella sekretariatet har inneburit att angeläget stöd och viktig stimulans uteblivit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!