Hälften av Sveriges hushåll odlar sin mat

Odla örter, kryddor, sallad och potatis. Hälften av alla hushåll i Sverige odlar ätbara växter hemma, det visar statistik från Jordbruksverket. Hos Bo och Britt Ljungholm i Marby är odlingen en viktig del av vardagen.

NORRKÖPING2013-07-19 05:00

Vartannat hushåll odlar ätbara växter hemma. Det vanligaste är att man odlar i trädgården, på uteplatsen eller balkongen enligt statistik från Jordbruksverket. Det gäller inte bara de som bor i villor eller på landet, 30 procent av dem som bor i lägenhet gör det också.

Enligt Lars Oscarson som är ordförande i koloniträdgårdsförbundet är detta inget som förvånar honom.

– Idag är många intresserade av vad de stoppar i sig och sina barn. Odlar man det själv vet man att det är giftfritt, säger han.

Undersökningen visar att det antal som odlar är lika stor i hela landet. Det tror Lars Oscarson beror på att de som odlar gärna vill dela sitt sysselsättning med någon.

Odlat i 43 år

Folkbladet träffade paret Bo Ljungström och Britt Ljungholm vid deras hus i Marby. De har odlat grönsaker i 43 år.

– Det har vi gjort sedan vi flyttade hit, säger Britt Ljungholm som ägnar ett par timmar om dagen i grönsakslandet.

Hon kommer från Blekinge och bodde där förr ute på landet. Under hennes uppväxt var hon van vid att hennes mamma odlade mycket vilket var något hon inspirerades av när hon själv blev äldre. I deras grönsaksland i Marby odlar de endast ekologiskt. Örter, kryddor och sallad är bara några av de ätbara växter som de odlar. För dem innebär odlingen en viktig del i vardagen. Rabarber, jordgubbar och hallon används flitigt för att koka saft och baka pajer. Det brukar även deras barnbarn och barnbarnsbarn tycka om då de brukar plocka hallon och jordgubbar när de är på besök.

I år har de fått mycket färskpotatis i grönsakslandet.

– Godare potatis finns inte. Den är så söt och god. Den ska helst ätas samma dag som den tas upp då är den som godast, säger Bo Ljungholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om