Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hageby snabbast ute att söka pengar från Rotkraft

NORRKÖPING
Tio ansökningar till det kommunala projektet Rotkraft, det som riktar sig mot utanförskap mm, har nu kommit in till Rådhuset.
Det är Hageby som håller sig bäst framme. Inte mindre än fyra ansökningar kommer därifrån.
För andra halvåret har kommunen 19,8 milj kr att fördela. Ännu har bara ett par beslut tagits.

Norrköping2001-08-27 00:00
Det handlar alltså om räntan på optionsbeloppet från försäljningen av NME till Sydkraft, summa 74,8 milj kr att användas under några års tid.
Här kan man, kommunala organ likaväl som föreningar, söka till projekt av tre slag - för att öka andelen fast förankrade på arbetsmarknaden, öka andelen elever som går ut grundskolan med godkända betyg och som fullföljer gymnasiet samt till att bryta utanförskap hos familjer, barn och ungdom.
Att behoven är närmast omätliga vet man väl lite till mans. Intressant kan då vara att se, vad slags projekt som det har sökts pengar till.

<b>Befrämja hälsa</b>
Gymnasie- och vuxenutbildningskontoret behöver 620.000 kr till hälsobefrämjande projekt inom vuxenutbildningen. Tanken är att satsa på lågutbildades hälsa.
Flera av projekten rör just utbildningsvärlden. Mosstorpsskolan har sökt 817.000 kr under tre år för projekt för elever, som har svårt med den traditionella skolan. Man siktar på en grupp på 3-7 elever, och behöver två heltidsarbetande. Studier och praktik ska varvas, och man ska arbeta mycket med relationer och förtroende.
Marieborgs folkhögskola och Marielundsgymnasiet vill utveckla sin basklassmodell för elever med invandrarbakgrund för 810.000 kr den här terminen och lika mycket nästa.
Kolmårdens kommundelsnämnd vill gärna ha 500.000 kr till fritidsverksamhet - bland annat då till en anläggning för träning inomhus vid Kullastallet, och även handikappanpassning av ridverksamheten där.

<b>Arbis försöker</b>
Arbis, i välbekant behov av pengar, håller sig också framme. Robin Karlsson begär 2 milj kr i starta upp-bidrag, och sedan 1,6 milj kr i acklimatiseringsbidrag.
Snabbast att söka pengar från Rotkraft är, sett lite mer i stort, utan vidare Hagebyområdet. Redan har styrgruppen för Rotkraft fått fyra ansökningar därifrån.
Projektet Ditt Nya Hageby har sökt 1,5 milj kr till och med år 2002 och redan fått 0,5 milj kr i år, medan återstoden ska "beaktas". Ditt Nya Hageby har hittills finansierats av bostadsföretagen i området, och ur de satsningarna har ett antal enskilda människors engagemang växt fram. Några tiotal eldsjälar har dragit andra med sig.
Det var en besvikelse för Ditt Nya Hageby, när man härförleden bara fick 200.000 kr från Storstadsdelegationen. Nu får man alltså en del kommunala pengar i stället, för att understödja boendes initiativ till att skapa ett mer attraktivt Hageby.

<b>Mer förankring</b>
Sedan vill Infokomp ha 1,75 milj kr i år till sitt projekt Lyftkraft, där fler vuxna Hagebybor ska få fastare förankring på arbetsmarknaden. Både kulturprojekt och traditionella studier ska ingå.
Ett lite speciellt ärende är Södra kommundelsnämndens begäran om 3,6 milj kr till ny fotbollsplan i Hageby. Det är en gammal ansökan, som skickats över till Rotkraft.
I särklass mest pengar söks till Hagebyprojektet "Skolan mitt i byn", där Spår Hageby, socialtjänstens fältenhet och Södra kommundelsnämnden gemensamt står bakom.

<b>Ambitiöst projekt</b>
Man har gjort upp ett ambitiöst projekt, där det behövs 47,3 milj kr under tre år och 7,9 milj redan den här terminen. Det handlar då om olika åtgärder för att förbättra såväl skola och förskola som fritidsgård, och som ett särskilt inslag öka datortätheten.
Men här är risken stor, att projektmakarna blir besvikna. Projektledaren Ingvar Almrot har i sin beredning av ärendet sett sig nödsakad att banta ner de önskade 47,3 miljonerna till "bara" 9,3.
Resten ligger utanför vad Rotkraft kan hjälpa till med. Mer personal må behövas hur mycket som helst, men det är inte sådant som Rotkraft ska finansiera. Utan tidsbegränsade projekt, som ligger utanför ordinarie verksamhet.
- Det är utvecklingsinsatser det ska handla om, säger Almrot. Kompetensutveckling, metodutveckling, ökat datorstöd; allt sådant passar bra. Men vi kan inte ge pengar till driften, utan det ska vara till verksamhetsutveckling.

<b>Fler på gång</b>
Hittills har man alltså fått in 10 ansökningar, men Almrot räknar med att det vid årets slut i varje fall ska vara uppe i ett 20-tal. Flera intresserade har hört av sig, och fler ansökningar är på gång. Rotkraft fortsätter ju också, med nya pengar varje år fram till 1 juli 2004.
- Vi vill mycket gärna ha in fler organisationer och föreningar, säger Ingvar Almrot. Därför kommer vi också att gå ut och informera mera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om