Hade etta i matte på gymnasiet

Anders Borg, 38 år, har beskrivits som briljant, intelligent och påläst. Men på De Geergymnasiet fick den nya finansministern en etta i matte.

Anders Borg (inringad)  gick samhällsvetenskaplig linje på De Geergymnasiet men hoppade av i årskurs tre. Dessförinnan hade han lyckats få en etta i matte.

Anders Borg (inringad) gick samhällsvetenskaplig linje på De Geergymnasiet men hoppade av i årskurs tre. Dessförinnan hade han lyckats få en etta i matte.

Foto:

NORRKÖPING2006-10-07 06:00
Han har studerat nationalekonomi i Uppsala och har även oavslutade doktorandstudier bakom sig. Kritiken mot att ha utnämnt honom till finansminister handlar mest om att han är politiskt oerfaren. För övrigt beskrivs han mest som ett ekonomiskt underbarn. Men gymnasiebetygen visar att mattelektionen inte tillhörde hans favoritlektioner. I betyg hade han en etta.
- Jag tror att det berodde på att han tyckte att det var tråkigt, att mattelektionen var öken helt enkelt, säger Lovisa Lesse som gick i samma klass och umgicks med Anders Borg i skolan.
Hon beskriver honom som ett riktigt litet geni som hoppade av i årskurs tre för att det gick för långsamt.
- Han tyckte nog att det var för slött.
Redan på den tiden var han starkt engagerad i moderaterna. När han hoppade av skolan började han arbeta på moderata ungdomsförbundet samtidigt som han läste upp betygen på Komvux.
- Jag är inte ett dugg förvånad över att han blivit utsedd till finansminister, tvärt om. Jag har i alla år väntat på att han skulle bli statsminister, förklarar Lovisa och skrattar.
Hon minns honom som skärpt, ifrågasättande och väldigt rolig.
Niklas Witt som också gick i samma gymnasieklass minns honom som en mycket debattglad ungmoderat.
- Våra samhällslektioner bestod ofta av heta diskussioner, säger han.
- Jag var nog inte närvarande hela tiden på mattelektionerna, man är inte så smart när man är så liten, så förklarar Anders Borg själv det dåliga betyget från gymnasiet.
Utnämningen till finansminister tycker han känns roligt även om han ser den som mycket ansvarsfull.
- Det är en stor utmaning, många arbetslösa behöver komma ut i arbetslivet bland annat, säger han.
Anders intresse för mattematik vaknade först när han påbörjade sina studier på universitetet.
- Sen dess har det blivit mycket ekonomi så jag ser inget problem med min etta från gymnasiet, konstaterar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om