Vi är mitt i rötmånaden. Nu är risken som störst att mat blir dåligt om det ligger framme i julivärmen. Traditionellt inträffar rötmånanden i slutet av juli och pågår in i halva augusti.
Men med tanke på den extremt varma sommaren vi har har rötmånaden redan slagit sin klo om oss – och vår mat.
Det är värmen och fukten som gör att maten lätt bli dålig. Bakterier trivs när det är varmt och de gör oss matförgiftade.
Enligt Livsmedelsverket blir en halv miljon personer matförgiftade efter att ha ätit hemma eller på restaurang i Sverige årligen.
Det finns några enkla tips på hur man undviker att bli sjuk. Håll koll på maten. Våga lita på sina sinnen – titta, lukta och smaka på maten. Men se också till att kylskåpet håller rätt temperatur och tvätta händerna ofta.
– Vi grillar gärna nu på sommaren. Lägg inte tillbaka det grillade köttet på tallriken det låg på innan det grillades. Då blandas det med köttsaft som har bakterier i sig, säger Vesna Totic, hälsoskyddsinspektör på Norrköpings kommun.
Hon råder oss också om att transportera hem råvaror från affären så kallt som möjligt. Gärna i en kylväska.
En som gör det är Britta Johansson i Norrköping.
Hon packar in sin kasse och kylväska i bilen, och säger att hon har samma förhållningssätt till att få hem maten året runt. Sommar som vinter.
– Jag har alltid kylväska. Man ska hålla saker som ska vara kalla kallt.
– Och så är det väldigt bekvämt med kylväska, säger hon.
Väl hemma ska kylvarorna in i kylskåpet snarast möjliga. Hållbarhetstiden kan förkortas om maten står framme i rumstemperatur dessa varma dagar. Känsliga livsmedel som köttfärs, färsk fisk och mejeriprodukter ska ha en så kall plats som möjligt i kylskåpet.
– Behandla skuren frukt och grönt som kylvaror och håll det kallt.
Bakterierna trivs i temperaturer kring vår kroppstemperatur, runt 37 grader, nära de temperaturer vi har utomhus just nu. Bakterierna gör oss matförgiftade. Inkubationstiden kan variera från två till sex timmar efter man ätit den dåliga matchen och symptomen är illamående, kräkningar, kramper, diarréer och yrsel.
– All mat ska vara varm eller kall. Inte mitt emellan. Då blir vi sjuka, säger Vesna Totic.
Tvätta händerna är Vesnas Totic bästa råd.
– Vi är ute mer i naturen nu, grilllar och har picknick så tvätta händerna ofta. Främst innan du hanterar mat.
Även restauranger får samma råd av livsmedels- och hälsoskyddsinspektörerna . Maten som levereras ska tas hand om omedelbart, personalen ska tvätta händerna ofta och maten som serveras ska vara kall eller varm – och får inte stå framme.
Norrköpingsbon Erik Jarl säger att han inte brukar tänka på att det är rötmånad, men han brukar se till att maten inte står framme så länge under sommarmånaderna.
– Och peppar peppar ... Vi har aldrig råkat ut för något.