Gymnasieskolor måste söka tillstånd
Nästa höst införs en ny och mer uppstramad gymnasieskola med 18 nationella program. Skolor med avvikande utbildningar har varit tvungna att söka tillstånd - en av de är Rudolf Steinerskolan i Norrköping.
Daniel Aröd köper ekologiskt hälsosamt bröd av Paulina Rather från Finbageriet Kamraterna, som deltog i Rudolf Steinerskolans skördefest.
Foto: Robert Svensson
I det rådande utbildningssystemet har det varit tillåtet för skolor att utforma sina egna program vid sidan av de nationella programmen. I framtiden kommer skolor med utbildningar som avviker för mycket vara tvungna att söka tillstånd.- Antingen kan man söka för att bedriva "särskilda varianter" eller för "riksrekryterande utbildningar" - men det innebär att det finns tillräcklig nationell efterfrågan på de kunskaper utbildningarna ger, säger Anders Lokander, undervisningsråd på SkolverketTill nästa hösttermin har 94 gymnasieutbildningar fått tillstånd för "särskilda varianter" och "riksrekryterande utbildningar". I Norrköping är det bara en skola som har fått sin ansökan beviljad - Rudolf Steinerskolan. - Vi bedömer att det finns ett nationellt intresse för att waldorfpedagogiken får fortsätta att existera i svensk gymnasieskola, säger Anders Lokander.Fick avslag
Himmelstalundsgymnasiets Naturbruksprogram fick däremot avslag på sin ansökan om "särskild variant".- De hade sökt för att få bedriva djurbruk med inriktning på natur och park - men den ansökan avslogs därför att utbildningen ändå går att genomföra inom de ramar som finns för naturbruksprogrammet, säger Anders Lokander.