De nya direktiven innebär en möjlighet för gymnasierna att bedriva undervisningen som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning från och med den 25 januari till och med den 1 april 2021.
– Vi ser det som positivt, att vi nu ges möjlighet att kombinera närundervisning med och fjärr- och distansundervisning. Vi planerar för en mjuk och gradvis övergång, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör på Norrköpings kommun.
Man har varit förberedd på nya direktiv från regeringen, men har inte vetat exakt vad som skulle kommuniceras ut via presskonferensen på torsdagsmorgonen.
– Under veckan har vi planerat för olika scenarier, och detta var ett av dem, fortsätter Sofie Lindén.
Efter beskedet från utbildningsminister Anna Ekström väntar nu många, viktiga möten. Kommunen ska träffa berörda rektorer, representanter för regionen och tillsammans bearbeta den nya informationen.
– Varje enhet uppdaterar sina riskbedömningar och ser över organisation, elevernas behov och flera andra saker.
Hemundervisningen har ställt stora krav på elever och lärare sedan utbrottet i början av förra året.
– Att bedriva undervisning via fjärr eller distans i stor skala och över lång tid är en ingripande åtgärd i den här generationens skolgång. Det har krävts men det är angeläget att det inte pågår i större utsträckning än nödvändigt. Skolan är avgörande för många ungdomars framtid, säger utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande