Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gustav III:s fängelse går mot en ny vår

Den tillkom under Gustav III:s 1700-tal. Mest liknar byggnaden en herrgård, men under fyra sekler var den ju fängelse. Framöver handlar det däremot om helt igenom frivilligt boende. Väldans attraktivt, dessutom.

Som en upplyst monark engagerade sig Gustav III handgripligen i bygget av kronospinnhuset i Norrköping. Han drev själv igenom ett och annat, som hans förvaltning tyckte var onödig lyx för spinnhusfångarna.

Som en upplyst monark engagerade sig Gustav III handgripligen i bygget av kronospinnhuset i Norrköping. Han drev själv igenom ett och annat, som hans förvaltning tyckte var onödig lyx för spinnhusfångarna.

Foto:

NORRKÖPING2014-07-22 12:22

Riksbyggen har alltså förvärvat den gamla fängelsefastigheten, som nu ska byggas om till bostäder. Hur det ska se ut är inte alls klart, men idéer har tagits in. Här på sidan ser vi förslagen från två av de tre parallella arkitektuppdrag, som förutvarande ägaren Specialfastigheter lät genomföra.

När vi intervjuar Riksbyggens marknadsområdeschef Anders G Jacobson om framtiden här, då hänvisar han till just dessa skisser.

Grundläggande är att den herrgårdsliknande mittbyggnaden från 1790 är byggnadsminne. Den måste bevaras, och med bibehållen exteriör.

Kvar blir, enligt Jacobson, även den forna direktörsvillan.

– Den kommer nog att styckas av och säljas separat. I övrigt blir det en hel del nybyggnader på området. Man får riva det som inte går att återanvända och bygga nytt där.

Båda flyglarna lär komma att rivas och lämna plats för nya bostadshus. Byggbara ytor finns också ut mot Dragsgatan.

– Volymen pekar mot 200-300 lägenheter. Det beror lite på, hur man får till det i planarbetet. Som exploatör vill man förstås ha så många lägenheter som möjligt. Men det ska ju bli trivsamt också.

– Och det kan tänkas att vi sparar delar av fängelsemuren, av både praktiska och hållbara skäl, säger Jacobson.

Gångväg längs Strömmen förbi fängelsefastigheten aviseras i det programförslag, som är på gång i kommunen.

Landskapsarkitekterna på Tema föreslår här en liten park för picknick under träden, där då också strandpromenadens trädäck utvidgas. White föreslår en glaspaviljong med servering.

”Det unika läget i gränsen mellan staden, strömrummet och parken möjliggör bostäder som berikas och präglas av platsens fantastiska förutsättningar” skriver White också.

Bebyggelsen måste – enligt programförslaget – anpassas till dynamiken i landskapet, samspelet med befintlig miljö och möjligheten till vattenkontakt. Höjden kan få variera mellan fem och sex våningar, och lite till i sluttningen mot Strömmen.

Kommunen laborerar även med en ny bro som, till skillnad från dagens passage vid Dragsdammen, ska vara anpassad också för cyklister.

Riksbyggen hoppas komma igång med att bygga under 2016. Ännu är det dock mycket som återstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!