Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gustaf Adolfsplan blir fem miljoner dyrare

Omgörningen av Gustaf Adolfsplan blir nära fem miljoner dyrare än väntat. Nu behöver politikerna skjuta till mer pengar till bygget.

Gustav Adolfplan, en del av projektet Östra promenaden, har blivit nästan fem miljoner dyrare än beräknat.

Gustav Adolfplan, en del av projektet Östra promenaden, har blivit nästan fem miljoner dyrare än beräknat.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2021-11-30 09:45

I samband med att lindarna i Östra promenaden byts ut görs en stor förändring vid Gustaf Adolfsplan, där Östra och Södra promenaden möts. Det blir bland annat två nya hållplatslägen och särskilda kollektivtrafikkörfält som ska underlätta busspendling. Totaltkostnaden uppskattades i början av 2020 till 9,5 miljoner kronor. Kommunen sökte bidrag hos Trafikverket och beviljades för hälften av investeringssumman, 4 750 000 kronor. Under projekteringens gång skulle det sen visa sig att kostnaderna ökade till 14,25 miljoner kronor, en ökning med 4 750 000 kronor. 

Vid kommunfullmäktige i augusti, då frågan om att skjuta till mer pengar var uppe senast, blev det återremiss. Moderaterna ville få en tydlig beskrivning av vilka åtgärder som en utökad ram kunde möjliggöra. Men för att inte riskera en försening i Östra Promenaden skrevs entreprenadkontrakt i juli 2021, trots en avvikande budget i projekt.

– Det är oacceptabelt att styrningen är så undermålig att detta händer igen. Vi hade en diskussion kring till exempel byggandet av friidrottsarenan där kommunfullmäktige även då blev ställda inför fullbordat faktum. Vi måste ha styrprocesser som innebär att beslut tas först – sedan upphandlar man, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd.

Olle Wikmång (S), kommunalråd, är inte lika kritisk.

– Gustaf Adolfsplan är en del av ett jätteprojekt och att investeringar efter förprojekteringen blir dyrare, eller billigare, det förekommer. Sen är det klart att det inte positivt när något blir dyrare än man beräknat. Men att det blir det är inget ovanligt eller konstigt, säger Olle Wikmång.

Var det rätt att det skrevs entreprenadkontrakt i juli, trots en avvikande budget i projekt?

– Jag tror att vi behöver se över våra rutiner kopplat till investeringsprojekt och framför allt när det blir dyrare än beräknat. Men alternativet att avbryta mitt i projektet hade blivit väsentligt mycket dyrare. Med den vetskapen så ja, jag tycker att det var rätt, säger Olle Vikmång.

Nu ska frågan om att skjuta till pengar åter upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Tjänstemannaförslaget, som Kvartetten ställer sig bakom, är att godkänna att beviljat investeringsbidrag får användas till ökad budgetram för Gustav Adolfsplan. Moderaterna däremot föreslår kommunfullmäktige att godkänna att tekniska nämnden får redovisa ett underskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!