Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Guppen en fråga för valrörelsen

NORRKÖPING
Än en gång är moderaterna först ute med sitt förslag till budget för det kommande året.
I vanlig ordning vill man sänka skatten, slopa kommundelsnämnderna, spara in på kultur och fritid - och satsa mer på skolan.
Men man vill också stoppa utbyggnaden av guppen, och avveckla en del av dem som redan finns.

Norrköping2001-10-27 00:00
- När det gäller guppen är de borgerliga partierna överens, understryker oppositionsrådet Jörgen Rundgren. Så det kan bli en viktig valfråga.
Kommunale veteranen Gunnar Bredin, med rikligt förflutet i olika tekniska nämnder, säger att det finns andra sätt. Som ger lugnare trafikrytm, inte detta ständiga bromsa-gasa.
- Se på Kristinagatan, där man inte har några gupp men lyckats få ner hastigheten genom att byta vägbeläggningsmaterial.
Bredin konstaterar att gupp belönas med statsbidrag, vilket väl också varit i viss mån styrande i sammanhanget.
- Men vi är inte intresserade av statsbidrag för deras egen skull, vi vill få en lugn trafikmiljö. Nu är det jätteproblem för yrkestrafiken.

<b>Sänker skatten</b>
Jörgen Rundgren noterar att moderaterna, trots den osedvanligt tuffa budgetprocess som varit, ändå lyckats få med sina "profilområden".
- Det går att finansiera en skattesänkning, utan att det fördenskull går ut över kärnverksamheterna. Men då måste kommunen se över sin roll som ägare - med Hyresbostäder, olika fastigheter, en massa kommunal mark.
Moderaterna förstärker också kommunens kassa genom att ta i anspråk avkastningen på pengarna från försäljningen av Norrköping Miljö & Energi.
- Visserligen har kommunfullmäktige tidigare beslutat att de pengarna inte ska röras. Men vi menar att de kan få användas till att finansiera skattesänkningen, säger Rundgren.
I enlighet med de åsikter partiet redan tidigare haft stoppar moderaterna också in pengarna för Rotkraft, ca 57 milj kr, i budgeten. Men det är de ju inte längre ensamma om, sedan socialdemokraterna nu tycks ha tänkt om och avser att göra likadant.

<b>Kultur och fritid</b>
Nu tillför moderaterna Rotkraftspengarna till Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, men det kan då bara ske detta enda år. Därför måste nämnden, enligt moderaterna, under år 2002 vidta åtgärder som radikalt sänker kostnadsnivån till år 2003.
Som vanligt anser moderaterna att det går att spara in på kultur och fritid, närmare bestämt 25 milj kr. Detta ska kunna ske bland annat genom att låta idrottsanläggningar och lokaler i högre utsträckning drivas av idrottsföreningarna själva, öka avgiftsfinansieringen, omvandla kommundelsbiblioteken till skolbibliotek.

<b>Mer vägunderhåll</b>
Vidare vill moderaterna ge 5 milj kr mer till underhåll av vägar samt förstärka bygglovskontoret - som i dag kan mer eller mindre blockeras av något större ärende. När det gäller bygglov till olika former av handel kan det emellertid brådska med att ge svar, annars kan etableringen gå kommunen förbi
Genom att slopa kommundelsnämnderna - och som vindarna nu blåser kanske detta gamla moderatkrav också blir verklighet - räknar moderaterna med att spara 18 milj kr. Minst.

<b>Samordnare</b>
- Av beställare på kommundelsnämnder har jag hört att de ägnar 30-40 procent av sin arbetstid åt samordning inom kommunen, säger moderaternas Norrköpingsordförande Jirina Klevstigh. Här finns alltså också en massa dolda kostnader, som inte ens går att räkna på.
Socialdemokraternas budget, ännu inte framlagd, ska upp på kommunstyrelsen den 12 november och därefter i kommunfullmäktige den 22 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om