För tjugonde året i rad ska landets godaste macka koras när Mack-SM avgörs i Stockholm den 11 november. Fem finalister från hela landet kommer testas under tidspress, och av dem är Lina Lundqvist på Rodga säteri. Hon tävlar med ett rustikt rågbröd som hon bakar själv, toppat med varmrökt lax från den östgötska skärgården och en sötsyrlig hjortronkräm.
– Den kombinationen tycker jag är otroligt god och den har jag använt mycket i min servering under flera år.
– Inspirationen kommer från ett tips från de som röker laxen i Gryt, säger Lina.
Under finalen ska de fem finalisterna skapa 20 likadana mackor på 45 minuter. Tävlingsbidragen bedöms sen av en erfaren jury efter smak, utseende, nyttighet, nytänkande och effektivitet.
Hur förbereder du dig inför tävlingen?
– Jag tränar på att göra ärtsmöret som är på brödet till exempel. Alla moment ska göras på 45 minuter, det enda vi får ha med oss är det färdigbakade brödet och proteinet. Alla andra moment ska vi visa att vi kan under själva tävlingen.
– Jag tror att det kommer att vara ganska tajt med tid. Men det är en del av tävlingen, att jobba på ett effektiv och rationellt sätt.
Hur ser du på dina chanser att ta hem det?
– Jag tror att den finns, absolut. Men det tror jag alla har. Det är fem finalister som tycker om hantverket och har glädjen att producera. Konkurrensen är hård, men visst tror jag att jag har en chans!