Kyrkans udda grepp – gudstjänst för djur

För många är husdjuret en välsignad varelse. De djurägare som var på plats vid Styrstads kyrka på fredagseftermiddagen kan numera säga det med än mer eftertryck.

Prästen Eva Ramstedt välsignar katten Leon som sitter i matte Gun Nilssons famn.

Prästen Eva Ramstedt välsignar katten Leon som sitter i matte Gun Nilssons famn.

Foto: David Gagnert

Norrköping2024-10-04 19:54

Nyheten i korthet

  • Styrstads kyrka i Norrköping höll en ovanlig gudstjänst för djur på fredagseftermiddagen.
  • Detta var första gången kyrkan anordnade en sådan gudstjänst, med tre hundar och två katter närvarande tillsammans med sina ägare.
  • Prästen Eva Ramstedt välsignade djuren efter gudstjänsten, ett initiativ som var kopplat till Franciskusdagen, en dag tillägnad helgonet Franciskus som är känd för sin omsorg om djur och natur.

– Jag tycker att de var rätt fokuserade ändå, säger prästen Eva Ramstedt efter att precis ha avslutat den något annorlunda gudstjänsten på gräset utanför Styrstads kyrka utanför Norrköping.

undefined
Alice Malm och Emma Mandorsson uppträdde med kören Singing kidz under gudstjänsten och hann även med att gulla med Nicci.

De fokuserade hon syftar till var tre hundar och två katter som, med sällskap av sina ägare och några till, avnjöt gudstjänsten på filtar i höstsolen. Det var första gången kyrkan anordnade en gudstjänst med fokus på djur.

– Det var dags kände vi. Det är många av oss som är riktiga djurvänner och har egna djur. Vi vet hur mycket djur betyder, hur mycket glädje, sällskap och kärlek de ger, säger Eva Ramstedt.

undefined
Gudtjänsten genomfördes i fint höstväder.
undefined
Hunden Jussi satt vid ägaren Lars Johanssons sida.

Anledningen att det blev just nu är att Franciskusdagen är den 5 oktober, det blev ett firande lite i förskott. Den helige Franciskus är en av den katolska kyrkans mest älskade helgon och han är känd för sin stora omsorg för djur och natur.

– Det här var mysigt och kul initiativ av kyrkan. Det verkar som hon tycker det var kul, det var mycket att titta på, säger Madde Nilsson om gudstjänsten och hunden Leona.

undefined
Madde Nilsson och hunde Leona trivdes.

 

undefined
Nicci var på glatt humör när prästen Eva Ramstedt välsignade henne.

Efter avslutad gudstjänst där bland annat barnkören Singing kidz sjöng, erbjöd Eva Ramstedt att välsigna de djur som ville. Något alla ställde upp på, bland annat katten Kokos som satt på ägaren Noah Nilssons axel när hon mottog välsignelsen. Kanske innebar den ett tionde liv månne?

– Jag hoppas det!, säger Noah Nilsson.

undefined
Katten Kokos trivdes bäst på ägaren Noah Nilsson rygg.
undefined
Kokos sitter på ägaren Noah Nilssons rygg under välsignelsen.
undefined
Katten Kokos var en av deltagarna på djurgudstjänsten vid Styrstads kyrka.
Karta: Styrstads Kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!