Gubbrik midsommar

Hör du till dom som måste ha lokalt odlade jordgubbar på bordet för att midsommarkänslan ska infinna sig? Då kan du andas ut, bären är redan mogna.

Säkert midsommarkort. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Säkert midsommarkort. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Foto:

Norrköping2007-06-15 06:00
På Ringstad gård började man skörda de utomhusodlade gubbarna redan förra veckan, vilket är tidigt. Under de senaste 25 åren har det endast skett tre gånger att jordgubbarna i östergötland är klara så här tidigt.
- Redan i maj skördar vi våra växthusodlade jordgubbar, men dom är det slut med nu. Istället är det den tidiga utesorten Honeye som har börjat mogna, säger Magnus Axelsson på Ringstad gård.

Brist på bär i Skåne
Jordgubben Honeye har fått sitt namn efter en indianflicka. Det är även den vanligaste sorten hos odlarna nere i Skåne. Där satsas det stort på tidiga sorter, eftersom odlarna där vill sälja jordgubbar till hela landet så tidigt som möjligt. Men eftersom årets skörd blev mogen så pass tidigt, har årets skånska jordgubbar redan tagit slut.
- Vi har nog med att fylla behovet i Norrköping, så vi kommer inte skicka i väg några jordgubbar söderut, säger Magnus Axelsson .
Minst 15 000 liter jordgubbar levereras enbart från Ringstad gård och Magnus Axelsson tror att Midsommarjordgubben kommer att kosta ca 35 kronor per liter vilket han anser är ett bra pris.
- Det får inte vara för dyrt, trots att efterfrågan är stor. Då finns risken att det blir jordgubbar över och det vill vi inte, säger han.
Hur smakar då årets skörd? Den tidiga sorten Honeye kan upplevas som lite sur, men om ca två veckor mognar Synfoni som är betydligt sötare, anser Folkbladets smakdomare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om