Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grus i vinst- maskineriet

Norrköpings hamn har varit en vinstmaskin. Men nu tär minskade godsvolymer och konjunkturnedgång på hamnens kassa. Samtidigt som konkurrenten Gävles vinstsiffror pekar uppåt.

NORRKÖPING2010-03-25 03:00
År efter år har Norrköpings hamn gått med vinst på mellan 15 och 30 miljoner kronor, men förra året sjönk vinsten ner till 10 miljoner.Den knackiga godsomsättningen har gjort att intäkterna i stort sett legat still de senaste tio åren. Det blir tydligt när man tar hänsyn till penningvärdets förändring. Samtidigt har kostnaderna fortsatt att ökat. Stopp för vinstuttag
Någon fara för bolaget är det inte. Det finns en stor samlad vinsthög att ta ifrån. Den kan hamnen delvis tacka Norrköpings kommun för. På den tiden när kommunen bara ägde 40 procent av hamnbolaget drev man igenom en skrivning i bolagsordningen som satte stopp för stora uttag av vinster.Kommunen äger själva hamnanläggningen och hamnbolaget betalar 30 miljoner kronor om året i arrende och nyttanderätt. I gengäld investerar kommunen i hamnanläggningen och betalar löpande utgifter som räntor, avskrivningar, försäkringar, isbrytning och farledsunderhåll.Ett förmånligt avtal både för kommunen och hamnbolaget, enligt kommunens finansdirektör Göran Lindgren.- Det syns på hamnens vinster, säger han.2007 blev kommunen ensam ägare i hamnbolaget och tog bort taket för vinstutdelning. I år plockar kommunen ut 50 miljoner kronor. Det motiveras med att det behövs pengar till muddringen av inseglingsrännan, en kostnad som kommunen och Sjöfartsverket ska dela lika.Varit splittrat
I Gävle däremot har ekonomin haltat, trots ökande godsvolymer. Gävles hamndirektör Fredrik Svanbom tror att en orsak är att verksamheten i hamnen varit splittrad på fyra-fem bolag, varav flera privatägda. Så var till exempel stuveriet privatägt till i somras. Containerbolaget som driver containerhamnen är fortfarande privatägt.- Fördelen med att ha allt under en hatt som i Norrköping är att man kan göra samordningsvinster, säger han. Redan nu ser vi effekter av att vi tagit över stuveriet. Följden är att Gävle hamn förra året, trots lågkonjunktur, förbättrade sitt resultat från 1,3 miljoner till 11 miljoner. Därmed passerar man för första gången Norrköping även i fråga om vinst.Viktigt försprång
Enligt Gävle hamns ekonomichef betalade också Gävle tidigare ett arrende till sin kommun på cirka 30 miljoner kronor. Det täckte kapitalkostnaderna för kommunens investeringar i hamnanläggningen. Hamnen betalade själv kostnader för isbrytning med mera.Nu är inte avtalet aktuellt längre, eftersom hamnbolaget köpte hela hamnanläggningen från Gävle kommun förra året.Det innebär att det blir Gävle hamn som tar kostnaderna för den muddring av inseglingsrännan som också planeras i Gävle. Men det blir tidigast 2012. I Norrköping börjar muddringen i år. Så här hinner Norrköping före, ett viktigt försprång när containerfartygen blir allt större.
Norrköpings hamn betalar 30 milj till kommunen i arrende.Kommunen är i sin tur skyldig att investera 20 milj om året i infrastrukturen i hamnen (kajer, järnvägsspår, spårbundna kranar, vägar).Därutöver har kommunen kostnader för hamnen på drygt 18 milj om året för avskrivningar, försäkringar, isbrytning och farledsunderhåll.Under 2000-talet investerade hamnen 241 milj i arbetsmaskiner med mera, medan kommunen investerade 106 milj i infrastrukturen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om