Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Grov - ibland på gränsen till äcklig"

Uppåt 40 ungdomar i Hageby är inblandade i en stor heroinhärva, som just nu pågår för fullt.
Men lugn, det är bara på film och inspelningen av den här filmen, som bygger på verkliga händelser, är snart klar.
- Jag hoppas på premiär under november, säger filminspelningens teknikansvarige Marco Briones.

Här är några av de uppåt 40 ungdomar som medverkar i ett filmprojekt i Hageby om drogmissbruk, från vänster Freddie Torres, Nelson Carmona, Mattias Määttä, Marco Briones, Pablo Diaz, Rafael Chavez, Maattias Paar och Alexander Jakobsson.
FOTO: JANNE FORSBY

Här är några av de uppåt 40 ungdomar som medverkar i ett filmprojekt i Hageby om drogmissbruk, från vänster Freddie Torres, Nelson Carmona, Mattias Määttä, Marco Briones, Pablo Diaz, Rafael Chavez, Maattias Paar och Alexander Jakobsson. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-10-08 06:00
Folkbladet följde inspelningen av några scener häromdagen utanför Hagebyskolan, under ledning av regissören Nelson Carmona.
- Syftet med filmen är att visa hur det verkligen är, när ens barn går från lätta droger till heroin. Hur de lever, hur omgivningen hemma och på skolan påverkas av deras ökande missbruk.
- Den här filmen gör vi helt ideellt, säger Nelson Carmona som annars arbetar som forskningsassistent till docent Philip Lalander på Stockholms universitet.
- Och Philip, som forskar om ungdomar, hjälper oss med filmen, vilket givetvis känns mycket bra. Vår tanke med filmen är att visa den för politiker, poliser, socialarbetare, skolpersonal och inte minst föräldrar, som alltid är de allra viktigaste personerna i en ung människas liv om han eller hon ska kunna ta sig ur drogberoendet.

Föräldrar måste få hjälp
- Stödet från föräldrarna är viktigast av allt, men samtidigt vill vi försöka visa att föräldrarna oftast inte själva klarar att hantera en drogsituation med sina barn, utan de måste få hjälp från utomstående.
- Vi kommer efter varje visning också att ha en diskussion med publiken, där jag eller Marco Briones alltid finns med och ibland kanske även någon av ungdomarna som är med i filmen.

<B>+ Hur realistisk anser du filmen vara?</B>
- Den är grov, stark och ibland på gränsen till äcklig, för att vi verkligen vill visa vad som händer i en ung människas liv när drogerna kommer in i bilden. Och vi hoppas kunna sälja filmen till visningar runt om i Sverige och på så vis få in pengar till en ny film om droger, som jag håller på att skriva manus till just nu, säger Nelson Carmona.

<B>+ Hur har ni finansierat filmen?</B>
- Alla medverkande deltar ideellt, men till utrustningen och material fick vi 15.000 av projektet Rotkraft här i Hageby, säger Marco Briones. Och kameror har vi fått låna på fritidsgården. Så det är en lågbudgetproduktion, som vi ändå hoppas och tror kommer att bli sevärd.
- Vi har döpt filmen till "Painkiller", smärtdödare på svenska, och mycket av innehållet speglar hur huvudpersonen Antonio, spelad av Rafael Chavez, fungerar med sin omgivning i skolan, i hemmet, med sin flickvän och sina kompisar och vilka prioriteringar han gör i sitt liv.
- Det här är ingen antidrogfilm, där vi delar ut en massa pekpinnar, säger Nelson Carmona, utan vi ser filmen som ett underlag för diskussioner och vill visa hur det kan se ut i dagens samhälle.

<B>+ När blir det premiär?</B>
- Vi hoppas någon gång i november, säger Marco Briones, och vi funderar på att undersöka om det går att hyra en salong hos Filmstaden och visa den första gången.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!