Grönt ljus för ekologisk mjölk
Den vita mjölken i skolan har bytts ut mot - grön. Kommunen skjuter i år till 600.000 kronor för att barn i Norrköping ska få dricka Kravmärkt mjölk i skolan och förskolan. Men mjölkbytet sker på bekostnad av annan ekologisk mat som en del av barnen tidigare fått i skolan.
Förändringen infördes vid årsskiftet och upphandlingsenheten har fått mer pengar för att klara den ökade kostnaden. Tidigare subventionerade Agenda 21-kontoret de skolor som valde ekologisk mjölk genom att betala mellanskillnaden för den.
Detta gällde inte bara mjölk, utan även andra dyrare ekologiska eller närproducerade matvaror. Syftet var att stimulera skolor och andra kommunala enheter att aktivt välja miljömässigt bättre alternativ.
Satsningen drogs igång för tio år sedan efter ett beslut i kommunstyrelsen. De senaste åren har totalt 500.000 kr per år avsatts för subventionerna, men detta har nu plockats bort.
- Det är upp till skolorna att bestämma om de ändå ska fortsätta med ekologisk mat, trots att den inte subventioneras. Det tror jag många gör, säger karin Faxér.
- Jag tror att vårt arbete har ökat medvetenheten i skolorna. Matsedlar med ekologisk mat behöver heller inte bli dyrare. Man kan t ex minska antalet kötträtter och en del Kravprodukter, t ex ärtsoppa, är heller inte dyrare än de konventionella.
Det förs nu diskussioner med Arla och andra kommuner i länet för att få skolor och förskolor i hela Östergötland att övergå till ekologisk mjölk.
- Vi vill att barn och skolpersonal förstår att Kravmärkta varor är bättre för miljön. Men många kommuner har ett dåligt budgetläge, så det kan bli svårt. Men det är viktigt att ändå ta ett helhetsbeslut att satsa på ekologisk mat, säger Karin Faxér.
Ekologisk mjölk kommer från kor som får vara ute mer än vanligt. De får också vara med sina nyfödda kalvar i minst tre dygn. Dessutom får de foder som odlas på åkrar fria från kemiska bekämpningsmedel och där stallgödseln återförs som växtnäring utan tillskott av konstgödsel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!