På fredagen presenterade Mia Sköld (MP), kommunalråd i opposition, och Olle Vikmång (S) kommunstyrelsens ordförande, den sista budgetöverenskommelsen mellan den styrande Kvartetten, S, C, L och KD, och Miljöpartiet före valet i höst.
Det är också den sista överenskommelsen med Mia Sköld som gruppledare för MP. Enligt rotationsprincipen i hennes parti är det nya namn som tar över. Sköld lämnar politiken som hon gärna hade varit kvar i ett tag längre och går tillbaka som lärare.
Mia Sköld vittnar om en bra personkemi med Vikmång och hans företrädare Lasse Stjernkvist, och Olle Vikmång beskriver hur MP varit en blåslampa i att snabba på hastigheten i miljö- och klimatfrämjande åtgärder, att det blivit en grönare politik. Han lyfter också betydelsen av att överenskommelsen med MP skapat stabilitet, genom att man kunnat bilda en majoritet bakom budgeten.
Efter en överenskommelse om ett finanspolitiskt ramverk 2019 inleddes en valteknisk samverkan 2020. Det här är den tredje budgetöverenskommelsen, nu inför budgeten 2023. Fram till nu har samarbetet resulterat i 12 särskilda budgetuppdrag med miljö- och klimatinriktning.
Nu kommer fyra nya utredningsuppdrag: hur man kan stärka arbetet med solceller på kommunala byggnader, hållbar utveckling på Sylten med gröna områden och Ljura bäck, användning av konsumtionsmätning av koldioxidutsläpp, och utredning av om det är möjligt att göra en cykelväg mellan Lundby och Rambodal.
– Vi håller på och bygger villaområde ute i Lundby, det flyttar dit många barnfamiljer, och de behöver ta sig till skolor, säger Mia Sköld.
Förutsättningarna för budgeten 2023 är enligt Vikmång att prognosen pekar på överskott även 2022, om man bortser från Ostlänken, arbetslösheten är nere på under tio procent och det är ett högt tryck från företag som vill etablera sig här.
– Men så finns det ett stort men – och det är oron i omvärlden, inte minst mot bakgrund av kriget i Ukraina som påverkar på olika sätt, vi har en stigande inflation och stigande räntor, och vi ser också att ökningstakten vad gäller skatteintäkterna avtar under 2023, säger Olle Vikmång.
Priserna på livsmedel och inom bygg- och anläggning stiger. Coronaårens positiva påverkan på kommunekonomin, inte minst utifrån statsbidrag, är förbi. Nu kommer återigen den demografiska utvecklingen i fokus, med allt fler äldre, en utmaning för kommunerna.
Till det kommer valet i höst, där valresultat både nationellt och lokalt kan påverka. Budgeten för 2023 ska tas nu i juni, men tilläggsbudgeten i kommunen tas i december.
Den 31 maj ska Kvartetten presentera detaljerna i driftbudgeten för 2023. Enligt Olle Vikmång är utgångspunkten slopade effektiviseringskrav i samtliga nämnder, alltså inga besparingskrav.
– Det innebär att vi inte heller kommer att presentera en budget med överskottsmål, vilket vi haft tidigare, säger Vikmång som menar att det inte är realistiskt att lägga in ett stort överskottsmål i dessa osäkra tider.
Det sammanfattande budskapet till Norrköpingsborna:
– Mot bakgrund av den oro som finns i omvärlden och de stora osäkerheter som finns så är det en budget både utan några stora sparkrav, men det är heller inte en budget som är full av stora satsningar. En budget utan utsvävningar, säger Olle Vikmång.