Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gripande bilder om barns lidande

Om grupptryck och mobbning. Det handlar fotoutställningen Via Dolorosa i S:t Olai kyrka av Elisabeth Ohlsson-Wallin. Bilderna visar barn som utsätter varandra för kränkningar av olika slag. En flicka tvingas sitta ensam i skolmatsalen. En pojke blir nerknuffad i duschen. - Det är bra och fina bilder. Men man blir ledsen när man tittar på dem, tyckte Antonio Lazar.

Vilka relationer har vi till vår omgivning? Står vi emot grupptrycket eller viker vi undan, för att det är enklast så? Det var frågor som Bengt Westerberg, ordförande för Röda Korset, tog upp i sitt invigningstal.

Vilka relationer har vi till vår omgivning? Står vi emot grupptrycket eller viker vi undan, för att det är enklast så? Det var frågor som Bengt Westerberg, ordförande för Röda Korset, tog upp i sitt invigningstal.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2009-01-28 03:00
Invigningen av utställningen ingick som en programpunkt i Förintelsens minnesdag under gårdagen och invigdes av Bengt Westerberg. Den forne folkpartiledaren är sedan några år tillbaka ordförande för Röda Korset i Sverige.Lidandets väg
Fotoutställningen innehåller 15 bilder och de medverkande är skolungdomar från mellanstadiet i Västerås. De gestaltar olika bilder ur livet, som visar hur unga människor far illa när ingen vågar stå upp mot grupptryck och mobbning. De utsatta barnen tvingas att vandra lidandets väg, precis som Jesus gjorde, innan han korsfästes.- Hur lever vi med varandra, i vår tid och i vår stad? Det är frågor som utställningen väcker, konstaterade Pether Broman, kyrkoherde i S:t Olai.Anna Pettersson från omvårdnadsprogrammet på komvux greps särskilt av bilden som föreställer pojken som sitter på golvet i duschen, medan skrikande pojkar står över honom.- Det är ju så det kan vara för många barn. Man får verkligen en tankeställare, tyckte hon.Få igång samtal
Elin Samuelsson, även hon från Komvux, greps av bilden som visar flickan som inte blir bjuden på kalas.Syftet med utställningen är just att sätta gång funderingar hos människor och få igång samtal enligt Pether Broman. Dessutom finns det ett frågematerial som är kopplat till utställningen. Tanken är att personal från församlingen och från Byrån mot diskriminering ska kunna guida skolklasser genom utställningen. Fotoutställningen pågår till och med sista april.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om