Grip "portad" till landstingets hus
Arne Grip ska inte släppas in i landstingshuset, med mindre än att landstingsdirektör Åke Rosandher först gett sitt tillstånd.Grips partikamrat Gunnar Asserhed, gruppledare (fp), har all förståelse för Rosandhers beslut.
- Mitt beslut baseras på summan av detta, någon gång får det vara nog. Enligt arbetsmiljölagen är jag också skyldig att se till, att mina medarbetare inte känner sig hotade eller otrygga.
- Och det finns grundade skäl att känna sig väldigt obehaglig till mods, när man läser sådana här formuleringar, säger Rosandher.
Landstingshuset i Linköping har en reception. Redan idag släpps i princip ingen in som inte har något ärende dit, till exempel genom avtalad tid med någon tjänsteman.
Rosandher tror inte att Grip varit i huset särskilt ofta. Men om han nu skulle infinna sig, då ska receptionen kontakta Rosandher.
- Det blir jag som fattar beslutet, om han ska släppas in eller inte.
Gruppledaren Gunnar Asserhed har, trots att det handlar om hans partikamrat, inget att invända mot Rosandhers åtgärd.
- Ja, Arne Grip är ju medlem i folkpartiet. Tyvärr. Han betalar sin avgift, och därmed är han medlem. Vi är ett öppet parti.
Psykiskt våld
- Grip är inte fysiskt våldsam, men gentemot landstingets anställda har han ägnat sig åt vad jag skulle vilja kalla psykiskt våld, med de formuleringar som han använt. Det är ett slags hot också det.
- Så det här blir ju en arbetsmiljöfråga. Landstingshuset är inget offentligt forum, som landstingsfullmäktige, utan en arbetsplats. När Rosandher informerade gruppledarna om det här hade heller ingen något att säga emot det här.
På senare år har Arne Grip, bland annat domstolsvägen, drivit frågan om sin hustrus avskedande från landstinget. I den sakfrågan har Asserhed dock, säger han, som politiker ingen uppfattning. Det är en fråga för rättsinstanserna.
<span class=Rub1>- men han ger "faderuttan" i beslutet
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
- Om Åke Rosandher inte följer AD-domen så ger jag faderuttan i hans beslut, deklarerar Arne Grip.
Efter att ha deklarerats mindre välkommen i landstingshuset.</B>
Enligt Grip är det bara en enda fråga, som han hela tiden sedan år 2000 velat ha svar på. Och det är om och hur landstinget följer Arbetsdomstolens dom, när det gäller hans hustrus anställning som läkare. Som hon avskedats från.
Grip hävdar att företrädare för landstinget "vittnat falskt".
- Och jag har informerat landstinget om, att om man vittnar falskt på det sätt som man gjort så är det fängelse den dagen, som landstingsstyrelsen (politikerna) återinträder i sin arbetsgivarfunktion.
- Och då kan man avskeda landstingsdirektören, ekonomidirektören och personaldirektören. I en första omgång.
Ett par i veckan
Det är bland annat sådant, som Grip försökt "förklara" för landstinget.
- Det har väl blivit ett par brev i veckan. Jag har tänkt att om man skriver oftare så kanske man undviker att de missförstår...
<B>+ Men har han då inte använt kränkande tillmälen och okvädingsord?</B>
- Jag kan inte svara för vad folk läser in i det som jag skriver.
Han har, säger han, besökt landstingshuset någon gång om året men inte mer.
Arne Grip stod på folkpartiets landstingslista i senaste valet men kom inte in och har heller inga uppdrag för folkpartiet där. Men har, som han själv ser på saken, ett desto tyngre vägande uppdrag "från väljarna".
Grip gick med i folkpartiet 1998. I maj i fjol aviserade han under visst buller och bång sin avsikt att lämna partiet och bli politisk vilde. Han hänvisade till partiledningens flört med rasister och sade sig inte trivas i sådant sällskap. Men tydligen blev han kvar ändå.
- Som gammal handbollsspelare måste man ju få dra en fint, säger han. Som förklaring till spelet kring sitt "utträde"
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!