I måndags inleddes arbetet på Generalsgatan. I etappen, som beräknas pågå till början av juli, handlar det om sträckan mellan korsande Prästgatan och Repslagaregatan.
Eon använder sig av Nässjöbaserade Kanonaden för att få jobbet gjort.
– I mitten av augusti vill vi gå över Repslagaregatan. Det jobbet vill vi stöka undan på ett par dagar eftersom det har rätt stor inverkan på trafiken där, säger Karolina Nygren, projektledare från Eon.
Grävmaskinen från Kanonaden har blottat delar av de långa betonglådor som gömmer de gamla stålrören från mitten av 1950-talet. Fukt och vatten har sakta men säkert fått ledningarna att rosta, med läckor som bland annat resulterat i uteblivna varmduschar hos hyresgästerna längs gatan.
– Det är lite av en gissningslek att lista ut när de gamla rören ska bytas, men just här har vi haft problem med läckor det senaste året, säger Karolina.
Norrköpings fjärrvärmenät, som även täcker in Söderköping, är cirka 45 mil långt och renoveringsbehovet är stort. Nätet ska vara Sveriges näst äldsta.
– Det här är ett naturligt inslag som vi kommer att få leva med. Det blir aldrig färdigt, inser Björn Persson, regionchef på Eon.
Alla ledningar i staden är inte i samma dåliga skick som den på Generalsgatan.
– Vi har ledningar från 1951 som är jättefina och torra och som skulle kunna vara byggda för tio år sedan. Andra fick vi byta redan på 1980-talet, fortsätter Karolina Nygren.
Efter sommaren fortsätter arbetet på Generalsgatan fram tills denna korsar Skolgatan. Totalt rör det sig om en sträcka på cirka 300 meter.
Långtifrån alla är överförtjusta över närvaron av tunga fordon och inhägnader.
– Det händer att folk är ute och svär, berättar Jonas Abrahamsson, arbetsledare från Kanonaden.
Men när allt är klart ska de nya rören, som vilar i plastmantlar, hålla i kanske hundra år.
Hyresgästerna är naturligtvis informerade om vad som är i görningen. Just på den här sträckan av gatan berörs inte så många näringsidkare av maskinerna och lastbilarna som tar plats.
– Det finns ändå några här och man förstår att de inte precis gör vågen nu, säger Björn Persson.
Vad hände förresten med de gamla fjärrvärmeledningarna, som Norrköpings Energiverk lade ned på 1950-talet?
– De plomberas. Det skulle innebära ett jättejobb att ta upp de gamla betonglådorna. I stället får dagens teknik och gårdagens ligga bredvid varandra under gatan, slutar Björn Persson.