Som en del av kommunens detaljplanearbete för anstaltsområdet, som ska förvandlas till ett bostadsområde, har länsstyrelsen velat att arkeologer ska göra en tidig utredning av vad som finns i jorden vid det gamla fängelset.
Huvudbyggnaden, ursprungligen ett kvinnofängelse, är från 1790. Därefter har flera byggnader tillkommit och det som under modern tid varit en säkerhetsanstalt för män ägs nu av Riksbyggen som vill bygga bostäder här.
Arkeologer har sedan i måndags haft en vecka på sig att öppna cirka femton sökschakt, som titthål, på området.
– Vi gör ingen riktig undersökning nu, utan det är en utredning, för att utröna om det finns någon fornlämning inom den här ytan, säger arkeolog Christina Helander från Statens historiska museers arkeologiska uppdragsverksamhet i Linköping.
Kartor från 1600- och 1700-talen visar att det här, på Dragsgärdet, var stora odlingsområden utanför den gamla staden.
Det är ett område som inte är särskilt undersökt tidigare.
– Vi har inte hittat några förhistoriska lämningar, men vi har hittat gravar, säger Christina Helander.
Gravarna har hittats på en del av parkeringen vid muren upp mot Folkparken. Hur många det finns är oklart. Man har sett fem-sex nergrävningar. I två av nergrävningarna har man tittat lite närmare och sett spår av kistor, en skalle, och ben efter något som bedöms vara en fot.
Det finns uppgifter om att det ska finnas en pestkyrkogård på Dragsgärdet.
– Vi ska inte stå och säga att här är det - men det är det rimligt att det är, säger Christina Helander.
– Det kan vara den, men vi har också frågan att ställa oss: kan anstalten ha haft en begravningsplats också?
Pesten slog till på 1620-talet och 1710-1711. Det är vid det senare tillfället som det talas om en pestkyrkogård på Dragsgärdet, från fängelset och upp mot Folkparken.
Fynden är inte helt oväntade, då man tidigare, vid markarbeten, hittat sporadiska skallar på fängelseområdet och under Dragsgatan.
Schakten har nu lagts igen, i väntan på beslut om ytan ska exploateras. Arkeologerna rapporterar in fyndet av en fornlämning. Om ytan vid gravarna bara ska vara grästäckt stannar det vid det. Ska man däremot bygga och gräva här krävs ytterligare undersökning.
I övrigt har arkeologerna kunnat konstatera att större delen av ytan på fängelseområdet är förstörd ur arkeologisk synvinkel, då man under olika tider har schaktat av och utfört markarbeten här.