I den digra åtalsluntan återkommer Britt-Marie Citrons namn med täta mellanrum. Man får en bild av, hur hennes grävande påverkade själva skeendet på kommunens lokalförsörjningskontor.
Olika kommunala handlingar begärdes ut, och i maj förra året intervjuade Citron tre personer om arbetena på Källvindsskolans tak: Den nu åtalade tjänstemannen, som vi fortsättningsvis kallar T, lokalförsörjningens fastighetsintendent Claes-Göran Hilding samt projektledaren Peter Haglund från Stadspartner. Så här beskriver T den intervjun:
- Hon spelar in vår intervju. Hon påpekar att det här... vart ju... hur det kunde ha blivit så dyrt.
Något mer utförlig är Peter Haglund i en skriftlig inlaga till polisutredningen: "Citron uppmärksammade att det gått åt för mycket material, vilket man kan hålla med om så här efteråt men inte kunde bevisa i det läget."
Fått avslag
I sin inlaga redogör han vidare för, hur han velat anlita en särskild besiktningsman för takarbetena men att T avslagit det önskemålet. Inte desto mindre attesterade Haglund slutfakturan. "Man ska ju kunna lita på de ramavtalsentrepenörer, som Norrköpings kommun har valt ut med omsorg." I efterhand har han förklarat sig vara "väldigt kränkt och förd bakom ljuset av dessa personer, som förskingrat pengar i ett projekt som jag haft hand om."
Alltnog, Citron ville upp på Källvindsskolans tak för att med egna ögon se, hur mycket (eller lite) som verkligen hade gjorts där. Och nu började saker hända.
Hilding uppmanade Haglund att ta med sig Händelö Byggs vd upp på taket, bland annat för att på plats gå igenom ärendet. I samband med detta gick Haglund och vd:n igenom företagets underfakturor. Dessa hade, olämpligt nog, aldrig bifogats slutfaktureringen.
"Blivit fel"
Därvid upptäcker Haglund några underligheter på fakturorna. Och plötsligt utbrister då vd:n, att här måste det ha blivit något fel.
Han säger sig ha upptäckt, att kostnader förts över till "fel projekt". Han ber att få återkomma. Nästa dag ringer han, ber om ursäkt och skyller på stress. Han vill komma in med en kreditfaktura direkt.
Men Haglund, som anser detta inte vara hans sak, hänvisar till Claes-Göran Hilding. Lite senare ringer T upp Haglund och meddelar, att det hela har retts ut. Man är överens om, att Händelö Bygg ska betala tillbaka pengar till kommunen.
Kommunen fick också in 218 000 kronor, som "av misstag" skulle ha överdebiterats arbetena på Källvindsskolan.
Ska inte kunna ske
Men hur i all världen kan ett sådant "misstag" ske? - den frågan uppkom nu ofrånkomligen.
Läget är nu också det, att vilken dag som helst kan bomben brisera i media... ja i Folkbladet alltså, för det är ju här som Britt-Marie Citron medarbetar.
Bubblan verkar alltså vara på väg att spricka för T. En eftermiddag i början av oktober vänder han sig till lokalförsörjningens chef Sören Karlsson, som om det samtalet berättat följande i polisförhören:
- Då säger han så här, att "jag tror att det är arbeten på min sommarstuga som felaktigt har debiterats Källvindsprojektet".
- Jag blir väldigt chockad, för jag inser att det här är ju något allvarligt. Jag säger spontant att jag vill ha ett möte, där du kallar hit Händelö Byggs vd och han tar med sig fakturaunderlag och allting.
Vad slags soppa?
- På mötet konstateras, att här är materialfakturor och arbetstidsfakturor som visar sig finnas på T:s sommarstuga. Jag frågar givetvis vad detta är för soppa, har Sören Karlsson sagt i polisförhören.
T lämnar då förklaringen, att han i bygget av sitt fritidshus kommit på ekonomiskt obestånd och fått panik.
Tanken har bara varit, att han skulle låna av Händelö Bygg. Fakturorna skulle sedan inte ha styrts över till kommunen utan lagts åt sidan, tills han kunde betala.
(Enligt åtalet handlar det om över 700 000 kronor, som T undandragit sig. T uppges också själv ha anvisat, till vilka kommunala projekt som hans kostnader för fritidshusbygget skulle styras.)
Sören Karlsson kunde omöjligt godta den lämnade redogörelsen:
- Utifrån det som jag hade fått berättat kände jag ju, att det här är allvarligt. Jag kände också, att det här är en djup tragedi för min medarbetare.
Gick snabbt
- Det var en väldigt svår situation för mig. Jag kom fram till, att det här kan inte bara slinka igenom, utan jag har ett ansvar för att rättvisa skapas. Det innebar då, att jag berättade för min chef Hans Revenhorn (stadsbyggnadsdirektör) tidigt måndagen den 4 oktober.
Efter det gick allting rasande snabbt.
Samma förmiddag hölls ett möte med T och berörda kommunala chefer. T lämnade än en gång sin version, men den godtogs inte heller här. T avstängdes omgående från sin arbetsplats utan lön. Revenhorn och stadsjuristen Martine Christensen begav sig till polisen och anmälde det misstänkta brottet.
Samma eftermiddag hölls en presskonferens, där det inträffade för första gången kom ut till offentligheten.
Och vartefter skulle det sedan visa sig, att de svindlande affärerna var mer långtgående än vad som vid den tidpunkten hade framkommit.