Gratisbio för integration

Fika och film. Fungerar det som en dörröppnare mellan ungdomar från olika delar av världen? Ja, i alla fall om vi får tro Sami Alsalama och Johan Khello.

FÖRVÄNTANSFULLA. Johan Khello, Mohanad Salman och Sami Alsalama förväntade sig en spännande film och en pratstund på svenska.

FÖRVÄNTANSFULLA. Johan Khello, Mohanad Salman och Sami Alsalama förväntade sig en spännande film och en pratstund på svenska.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2016-09-28 21:00

Grabbarna var två av närmare tvåhundra ungdomar i åldrarna 15-20 år som nappade på erbjudande från Cnema på onsdagskvällen: Gratis bio, gott fika och en DJ som spelade musik. Hälften är födda i Sverige eller har levt här större delen av sina liv. Den andra hälften är nyanlända.

Sami Alsalama, 16, kom från Syrien med sin storebror för lite drygt ett år sedan.

– Det är bra med alla grejer som gör att man måste prata svenska. Det måste förresten inte vara svenska personer. Det kan vara någon från Somalia, vi kan inte varandras språk och måste prata svenska, säger Sami Alsalama.

Kompisen Johan Khello kom ungefär samtidigt från Syrien som Sami. De har blivit vänner på Kungsgårdsgymnasiets språkintro och kom till den här bio- och mingelkvällen tillsammans med flera andra elever.

– Läraren berättade om det här så det var därför jag kom hit. Det här ska bli kul. Nu hoppas jag bara att det finns lite folk att prata med, jag måste öva mycket, säger Johan Khello som tänker satsa på skolan för att så snart som möjligt ta sig från språkitroduktionen till reguljära gymnasiestudier. Max två år är hans ambition.

Filmen då?

Ja det var aktuella thrillern The Shallow, vald för att den fått bra betyg och drar mycket folk till biograferna. Filmen i sig är inte det viktiga egentligen, den ska i första hand fungera som lockbete för att få ungdomarna att dyka upp, förklarar Elin Bennett som är projektledare på Cnema.

– Film är inte i fokus här, det är mer att vi skapar en mötesplats för målgruppen och för att de ska få möjlighet att göra något kul tillsammans, säger Elin Bennett.

Kompisbio, som projektet heter, ska genomföras tio gånger under hösten, vintern och våren och kommer att utvecklas och utvärderas efter hand. Premiären på onsdagskvällen var en försiktig start och Elin Bennett har redan nya idéer för nästa gång, den 26 oktober

– Då ska vi sätta i hop en grupp med fem av de ungdomar som var här i dag. De ska få vara med och planera och välja film till nästa gång. Då blir det också mer uppstyrt så att vi blandar upp deltagarna med sådana de inte känner.

Kompisbio genomförs via statliga pengar för integration. Drivande i projektet är Elin Bennett från Cnema tillsammans med Carl Biörsmark som är instegscoach på Kungsgårdsgymnasiets språkintro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om