"Jag har aldrig känt mig så skärrad"

Boende i närheten där mordet skedde på Nygatan på måndagskvällen är skakade av händelsen. Andres Velez Vasquez vågar inte längre låta sin dotter gå ut om kvällarna. "Det är vidrigt", säger han.

Blodspår på Nygatan efter mordet på måndagen.

Blodspår på Nygatan efter mordet på måndagen.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-08-13 11:32

Nyheten i korthet

  • Ett mord på Nygatan i Norrköping har skakat lokalbefolkningen och orsakat rädsla bland invånarna.
  • Andres Velez Vasquez, en lokalbo, uttrycker sin oro och berättar att han inte längre låter sin dotter gå ut på kvällarna.
  • Trots att polisen har gripit några misstänkta, känner invånarna sig osäkra och rädda i ljuset av händelsen.

På tisdagsmorgonen syns fortfarande blodfläckar över spårvagnsspåren och asfalten på Nygatan. Lokalmedia har ställt upp sina kameror, men i övrigt är det lugnt på platsen där en man i 20-årsåldern för bara några timmar sedan skadades så svårt att han senare avled.

På ett kafé i närheten berättar kvinnan bakom disken att kunder som kommit in under morgonen pratat om mordet.

– Det blir ju så att folk pratar om en sådan här händelse, de ser ju att det är mycket media på plats och mycket uppståndelse, säger hon.

– Det händer ju överallt, det är ett par år sedan nu som de sprängde en port härnere. Men det är bra att de redan gripit några misstänkta för det här.

Det märks att polisen varit aktiva i sitt arbete med att samla in vittnesuppgifter från de boende i området. Ett par personer vi pratar med säger direkt att de inte vill vara med i tidningen eftersom de redan blivit förhörda av polisen och inte vill säga något mer om det som hänt.

undefined
På tisdagsmorgonen syns fortfarande blodspår på gatan efter mordet.
undefined
Mordet inträffade på måndagskvällen på Nygatan. Den mördade är en man i 20-årsåldern.

Runt hörnet är Andres Velez Vasquez ute och går med hunden. Han och hans fru var ute på promenad med hunden strax innan mordet skedde på måndagskvällen. Lite senare på kvällen såg de på sociala medier vad som hade hänt och gick ut och såg blåljusen. Han berättar att de inte hört något från själva händelsen.

undefined
Andres Velez Vasquez var ute med hunden strax innan mordet skedde på måndagskvällen. "Det är vidrigt", säger han.

– Vi har ju hört smällar och så förut här i området, oftast har det inte varit någonting. Men den här gången hörde vi faktiskt ingenting.

Han tycker det har blivit en tråkig utveckling i Norrköping.

– Det är så sjukt, man blir avtrubbad när man läser om sådant här hela tiden, till och med i Norrköping som man tänker inte är en "sådan stad". Men nu är det ju det, det blir en speciell känsla i magen, säger han och berättar att de nu tänker mer på farorna ute:

– Vår dotter är tolv år och hon har fått vara ute med kompisar, men nu har vi tagit ett samtal med henne att de inte kan vara ute på kvällarna längre. Vi tog tillfället i akt att förklara att så här nära kan det komma.

Andres Velez Vasquez är själv uppvuxen i Navestad och minns det som en bättre tid.

– Man hängde ute hela somrarna, men nu är det något annat. Problemet tycker jag är att det inte finns några gränser. När gängledarens mamma blev mördad då raderades alla gränser och jag har svårt att se att gränserna kan gå tillbaka, det är som en ond cirkel som det inte finns något slut på.

Hur känner du det så här dagen efter en sådan händelse?

– Jag har aldrig känt mig så skärrad. Det blir så konkret när vi är så pass nära – det är en sak att läsa om det, men något helt annat att se det live när det händer. Det är vidrigt.

På Kungsgatan träffar vi Hanna Wadér som bor uppåt Södra promenaden.

– Det är jätteobehagligt och förskräckligt att sådant här händer. Det är unga människor som förstör sina liv, tycker hon.

– Igår kväll hörde vi helikoptrar snurra och jag sa till min man att nu händer det säkert något. Sedan vaknade vi till de här nyheterna i morse.

undefined
Hanna Wadér bor i närheten och säger att det som hänt är förskräckligt "Det är unga människor som förstör sina liv", säger hon.

Hon tycker att det känns som att polisen har fått bättre koll, men konstaterar samtidigt att det skett våldsdåd över hela Norrköping de senaste åren.

– Det händer verkligen överallt. Jag tycker att det är ett ganska lugnt område men det har varit en del, det var bland annat en sprängning nära Idrottsparken förra året.

– Men vi känner oss fortfarande trygga där vi bor, det måste jag säga.

Karta: Nygatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!