Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Granens gröna slut

Nu kastar många sina gamla julgranar. Men än kan granarna komma till nytta. På Händelö kraftvärmeverk omvandlar de din gamla gran till el och värme. Energin som julgranarna ger är tillräckligt för att täcka 20 villors årsförbrukning.

En hjullastarförare vid Händelöverket skopar upp flis som ska eldas.

En hjullastarförare vid Händelöverket skopar upp flis som ska eldas.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2009-01-14 03:00
All Norrköpingsbors granar hamnar ine på Händelöverket. Men tillräckligt många för att räcka till närmare 200 ton bränsle. På Händelöverket uppskattar man att tre fjärdedelar av granarna hamnar där. - Ge oss fler julgranar, säger Björn Persson, informationsansvarig på Eon Sverige som driver Händelöverket. Julgranar som slängs på returpunkterna i Norrköping transporteras sedan till Händelöverket. Innan det kan bli energi av granarna måste de först behandlas. Det sker genom att granarna körs genom stora krossmaskiner som flisar granarna. Sedan lagras fliset ett tag innan det ska eldas.- De granarna vi har här eldar vi upp inom några dagar, säger Jonas Lind, produktionschef på Händelöverket. Eldningen frigör värme som hettar upp vatten till ånga. Ångan driver två turbiner vilka genererar el. En del av elen lagras sen i en ackumulator och därmed behöver de inte öka produktionen när behovet av el är större.- Det är rusning på morgonen, när alla ska upp och äta och duscha, säger Jonas Lind. För att kyla av den heta vattenångan utnyttjar man fjärrvärmenätet. På så sätt används värme som annars gått till spillo för uppvärmning av hushåll i Norrköping. Även rester från skogsavverkning och träbearbetande industri, avfall och annat används som biobränsle eldas. Varje dag kommer ett hundratal långtradare med brännbart material för Händelöverkets pannor. Olika pannor används för olika typer av material. - Det mesta av materialet kommer regionalt ifrån och det är ju för att transporter är en så stor kostnad, säger Jonas Lind. Men det händer också att de köper in material längre bort ifrån som reserv. Även kol förbränns vid Händelöverket. - Vi kör kol som ren reservproduktion i dagsläget, säger Jonas Lind. Av de cirka 57 000 hushållen i Norrköping får de allra flesta el och värme från Händelöverket. Det är därför inte helt omöjligt att din kastade julgran nu värmer upp din bostad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om