Gott polisarbete mot hedersrelaterat våld
Norrköpingspolisen ligger i framkant när det gäller arbetet mot hedersrelaterat våld bland ungdomar. Detta tack vare ett unik samarbete med bland annat skola, länsstyrelsen och tjejjouren.
Närpoliserna Carl-Johan Ekenblom och Lars Eriksson har besökt skolor för att skapa ett större förtroende hos ungdomar som drar sig för att kontakta polisen även om de utsatts för ett brott. Foto: Robert Svensson
Foto: Robert Svensson
Närpolisen har under projektet besökt Ebersteinska gymnasiet och De Geer-gymnasiet där de har informerat om barns rättigheter och pratat om hedersrelaterat våld. Snart ska de till Borgsmoskolan.- Mest handlar det om att vara ute och finnas till för elever som annars är rädda för att komma i kontakt med polisen, säger närpolisen Carl-Johan Ekenblom.- Många ser oss som ett hot, vi vill visa att de kan vända sig till oss, säger Lars Eriksson.Närpolisernas förhoppning är att samarbetet med skolan i framtiden inte ska behöva drivas som ett projekt utan att de ska finnas med som en del av skolvärlden. Rikspolischefen var imponerad av samarbetet mellan myndigheter och föreningar i Norrköping.- Polisens uppgift är att skydda utsatta grupper men vi klarar inte det utan samverkan med andra, säger Bengt Svensson. Enligt honom ligger Norrköping i framkant när det gäller arbetet mot hedersrelaterat våld bland ungdomar.- Ja, så är det men det betyder inte att problemen inte finns här, säger han och poängterar att det är bra att projektet lyckats tydliggöra problemet och dessutom gör något åt det.