Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gott nytt hett år

Hoppa sju gången över fyra små eldar och ät den traditionella maten med extra långa nudlar så kan det nya året inte bli annat än gott. I går firade Iranier eldfesten, den sista kvällen före onsdag innan det nya året 1383 som börjar på lördag.

Igår samlades iranska landsmän för att fira den traditionella eldfesten. Den persiska kvinnoföreningen var några av alla föreningar som arrangerade den traditionella festen. Farideh var en av alla som hoppade över eldar.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Igår samlades iranska landsmän för att fira den traditionella eldfesten. Den persiska kvinnoföreningen var några av alla föreningar som arrangerade den traditionella festen. Farideh var en av alla som hoppade över eldar. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-03-17 06:00
Charshanbe sori är persiska och betyder den sista tisdagskvällen på det persiska året. På lördag är det nämligen nyårsafton enligt Iransk tradition. Och igår samlades Iranier från den persiska kvinnoföreningen i Norrköping för att fira den traditionella eldfesten tillsammans.
En lång kö ringlade inne på gården där fyra små eldar lyste upp natthimlen. Med förskräckta små tjut, eleganta hopp eller bara ett försiktigt kliv lämnade de iranska landsmännen gamla problem och sorger bakom sig. Nu väntar ett nytt år och med eldens hjälp fångas glädje och lycka inför det nya året. Någon tvekar men får snabbt stöd av en vän, inte bara en gång utan hela sju gånger enligt traditionell sed.
Det är varm och lite läskigt men eldens lågor hinner bara slicka benen för en sekund och lämnar inga ytliga spår. Men för att vara riktigt säker på att få ett långt och lyckligt nytt år äter man även en speciell maträtt. I en enda stor skål bjuds gästerna på "nyårssoppa" en sorts gryta med långa nudlar, grönsaker och olika bönor. Det ser lite läskigt ut för västerländska ögon som en enda stor brun röra men smakar otroligt gott.
- Det är godare än vad det ser ut, säger Elham Hansson innan hon tar en stor portion.
Det är första året som hon är med på eldfesten. Sju gånger har hon hoppat över elden, dansat magdans och så den traditionella maträtten. För iraner bosatta i Sverige är det är oerhört viktigt att föra traditionen vidare.
- För oss som inte bor i Iran blir dessa traditioner viktigare, berättar hennes mamma Maria Hansson.
På borden trängs kakor med skålar fulla av godis, nötter och torkade frukter. Det ska vara både sött och surt. Under flera tusen år har perserna firat sitt nyår vid vårdagjämningen, långt innan Iran blev muslimskt och långt innan landet fick sina nuvarande gränser. Efter eldfesten kommer vårdagjämningen som är början på det nya året. Vintern och kylan är på väg bort och naturen vaknar.
- Det kan nästan jämföras med valborgsmässoafton, förklarar Farideh.
Festen samlar uppåt hundra personer, det blir trångt och varmt i den lilla lokalen. Men det är ingen som klagar, det är bara leenden och samtal. Här har religion ingen betydelse, det viktiga är att umgås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!