Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gott - men farligt

NORRKÖPING
Nästan var femte glass innehöll så mycket bakterier att det ledde till en anmärkning.
Det är resultatet av provtagningar som miljö- och hälsoskyddskontoret har gjort.
Bland annat skvallrar tarmbakterier i glassen om dålig handhygien i glasskioskerna.

Visst är glass svalkande och gott - men ibland är det också en ren bakteriehärd. I Norrköping innehöll var femte glass så mycket bakterier att miljö- och hälsoskyddskontoret gjorde en anmärkning.
FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Visst är glass svalkande och gott - men ibland är det också en ren bakteriehärd. I Norrköping innehöll var femte glass så mycket bakterier att miljö- och hälsoskyddskontoret gjorde en anmärkning. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK

Foto:

Norrköping2002-07-25 00:00
Miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping har under perioden maj till juli tagit prover på mjuk- och hårdglass samt milkshake.
Totalt har 120 prover tagits och av dessa fick 21 stycken bedömningen tjänligt med anmärkning.
- Det innebär att glassen innehöll en alltför hög bakteriehalt. Ses inte rutinerna över kan det i förlängningen leda till ett otjänligt resultat, säger Rickard Enlund, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

<b>Tarmbakterier i glassen</b>
Bland de bakterier som hittats finns bland annat enterobakterier.
- Det är en grupp bakterier som finns i tarm och kan tyda på bristfällig handhygien. De bakterierna vill man inte ha i för höga värden, säger Rickard Enlund.
Av totalt 83 prover på hårdglass fick 14 stycken bedömningen tjänligt med anmärkning. Till hårdglassen används en skopa att göra glasskulor med. Den förvaras i regel i ett kärl med ljummet vattnet. Det blir snabbt ett utmärkt ställe för bakterier och måste bytas ofta.
Av de 30 prover som gjordes på mjukglass fick sex stycken anmärkning.
- Hanteringen av mjukglass kräver mer känslig hantering. Glassmixen ska gå genom en maskin som är viktig att hålla ren, säger Rickard Enlund.
Mjukglassmaskinen ska diskas och desinficeras med jämna mellanrum. Hur ofta beror på om maskinen har pastöriseringsfunktion eller inte. Miljö- och hälsoskyddskontoret rekommenderar att en maskin med pastörisering ska rengöras en till två gånger i månaden medan en utan kräver rengöring två till tre gånger per vecka.
Bland de sju proverna på milkshake fick en bedömningen tjänlig med anmärkning. Andelen prov med anmärkning är i stort sett lika med föregående års provtagning.

<b>Följer upp proverna</b>
Risken att bli sjuk av glass som fått bedömningen tjänlig med anmärkning är inte överhängande. Inget prov har i år fått bedömningen otjänligt.
Miljö- och hälsoskyddskontoret följer upp proverna på de ställen där anmärkningar gjorts.
- Det är angeläget för alla att sådana här prover görs. Vi gör uppföljningar och blir nöjda om alla får ett tjänligt resultat, säger Rickard Enlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om